Καλλιτεχνική δημιουργία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς
Η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, μέσω του τμήματος πολιτιστικής συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, στηρίζει την ελληνογαλλική συνεργασία στους τομείς των εικαστικών και παραστατικών τεχνών, καθώς και της ανάδειξης υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι προτεραιότητες δράσης του πολιτιστικού τμήματος είναι:
– Υποστήριξη της σύγχρονης δημιουργίας και των καινοτόμων μορφών καλλιτεχνικής δημιουργίας: ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις αναδυόμενες τέχνες, στην ποικιλομορφία και στη διαθεματικότητα των έργων, καθώς και στη γεωγραφική αποκέντρωση.
– Υποστήριξη φεστιβάλ και μεγάλων πολιτιστικών ιδρυμάτων: το τμήμα διασφαλίζει την παρουσία Γάλλων καλλιτεχνών στις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διεξάγονται στο σύνολο της επικράτειας.
– Ενίσχυση της επαγγελματικής ανάπτυξης: το τμήμα ενθαρρύνει τις συναντήσεις και ανταλλαγές μεταξύ επαγγελματιών και καλλιτεχνών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό την ανακάλυψη και ανταλλαγή νέων γνώσεων, ιδεών και πολιτισμών.
Εάν επιθυμείτε να υποβάλλετε την καλλιτεχνική σας πρόταση στο πολιτιστικό τμήμα ή να ενημερωθείτε για τα προγράμματα υποστήριξης καλλιτεχνών που προσφέρει το Γαλλικό Ινστιτούτο του Παρισιού, επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση: [email protected]
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – Ερευνητικό πρόγραμμα πάνω στη σύγχρονη κεραμική, στο Κατάλυμα της Γαλλίας, στη Ρόδο
Επιλεγμένες καλλιτέχνιδες για το 2024 : Όλγα Βλάσση και Auréline Caltagirone – Περίοδος διαμονής: 23 Σεπτεμβρίου έως 15 Νοεμβρίου 2024
Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων 2024 (ολοκληρώθηκε)
Επόμενη πρόσκληση υποβολής αιτήσεων: άνοιξη 2025
Φιλοδοξία του προγράμματος: η δημιουργία μιας περιφερειακής πλατφόρμας ανταλλαγών και καινοτομίας γύρω από την κεραμική, σε μια δυναμική αναβίωσης καλλιτεχνικών επαγγελμάτων που συνδυάζουν την πλούσια τοπική παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργία.
Το πρόγραμμα καλλιτεχνικής διαμονής συνδιοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την υποστήριξη του Υπουργείου πολιτισμού και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Προξενείου της Γαλλίας στη Ρόδο.
Επιλεγμένες καλλιτέχνιδες 2023: Κωνσταντίνα Λαζαρίδου και Chloé Vernerey
Επιλεγμένες καλλιτέχνιδες 2022: Béatrice Guilleman και Αριάδνη Στροφύλλα
Επιλεγμένοι καλλιτέχνες 2021: Elina Belou, Τερψιχόρη Σαββάλα και Vinsenzo Formisano
Επιλεγμένοι καλλιτέχνες 2020: Nathalie Campion, Ελεονώρα Σαλταμανίκα και Corenthin Thilloy
ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ – Cité Internationale des Arts, στο Παρίσι
Πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων 2024 Ολοκληρώθηκε.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε καλλιτέχνες που επιθυμούν να αναπτύξουν το καλλιτεχνικό και ερευνητικό τους έργο στο Παρίσι, για μια περίοδο τριών ή έξι μηνών, με την προϋπόθεση ότι λαμβάνουν υποστήριξη από έναν ή περισσότερους πολιτιστικούς φορείς.
Επιλεγμένη καλλιτέχνιδα 2024-2025: Θεοδώρα Κανέλλη
Επιλεγμένη καλλιτέχνιδα 2023-2024: Εύα Βασλαματζή
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει τακτικά συναντήσεις για επαγγελματίες του πολιτισμού, σε συνεργασία με εταίρους ή στο πλαίσιο καθιερωμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ENGAGED SCENOGRAPHY (2024) – σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athens και τη υποστήριξη του Γαλλο-Γερμανικού Πολιτιστικού Ταμείου
Στόχος του προγράμματος είναι η συγκρότηση μιας πλατφόρμας ανταλλαγών, πειραματισμού, δημιουργίας και δικτύωσης μεταξύ επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο διευρυμένο πεδίο της σκηνογραφίας. Εγχώριοι και διεθνείς καλλιτέχνες από διαφορετικούς κλάδους συμμετέχουν σε μια ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη σύγχρονη πρακτική και θεωρία της σκηνογραφίας. Με επίκεντρο θέματα οικολογίας και ταυτότητας, το πρότζεκτ περιλαμβάνει εργαστήρια, συναντήσεις και έρευνα πεδίου για επαγγελματίες, καθώς και ένα πρόγραμμα ομιλιών και παραστάσεων με τη συμμετοχή του ευρύτερου κοινού, πυροδοτώντας συζητήσεις και προβληματισμούς για την πορεία προς έναν νέο κόσμο.
Συνδιοργάνωση: Δήμος Βύρωνα, ΟΠΑΝΔΑ
Χώροι φιλοξενείας εργαστηρίων και περφόρμανς: Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν, Εθνικό Θέατρο, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Κέντρο Τεχνών Πάρκο Ελευθερίας, Latraac Skate cafe
Με την ευγενική υποστήριξη των: Just Go Zero, Neotextile και PCAI.
ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ – ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ (FOCUS)
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσκαλεί συνεργάτες από το χώρο του πολιτισμού για να συμμετάσχουν σε θεματικά αφιερώματα (Focus), επαγγελματικές συναντήσεις που διοργανώνονται στο περιθώριο μεγάλων γαλλικών εκδηλώσεων ή στο πλαίσιο συνεργασιών που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους ξένους επαγγελματίες.
Τα θεματικά αφιερώματα αφορούν τομείς των παραστατικών τεχνών (χορό, θέατρο, τσίρκο, μουσική στις εικαστικές τέχνες).
Δίκτυο EUNIC (Δίκτυο Ευρωπαϊκών πολιτιστικών ιδρυμάτων)
Η EUNIC είναι μία ένωση εθνικών ή επίσημων πολιτιστικών οργανισμών που εκπροσωπούν τις πολιτιστικές και σε αρκετές περιπτώσεις τις μορφωτικές σχέσεις των χωρών τους με άλλες χώρες.
Το παράρτημα της EUNIC στην Αθήνα ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 2008. Δεκατέσσερα ευρωπαϊκά πολιτιστικά ιδρύματα που εδρεύουν στην Αθήνα υπέγραψαν ανεπίσημο μνημόνιο συμφωνίας με κύριο στόχο την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας τους σε κοινά προγράμματα, με την υποστήριξη Ελλήνων εταίρων από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Ο κύριος στόχος της ένωσης αυτής είναι η δημιουργία αποτελεσματικών συνεργασιών και δικτύων επικοινωνίας ανάμεσα στους συμμετέχοντες οργανισμούς, η βελτίωση και προώθηση της πολιτισμικής ποικιλομορφίας και κατανόησης ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες, και η ενίσχυση του διεθνούς διαλόγου και συνεργασίας εντός και εκτός του πλαισίου της Ευρώπης.
Δίκτυο TEATROSKOP
Επόμενη πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων: άνοιξη 2025
Το τμήμα πολιτιστικής συνεργασίας είναι ενεργό μέλος του δικτύου Teatroskop, ένα πρόγραμμα που εγκαινιάστηκε το 2011 και υλοποιείται από το Γαλλικό Ινστιτούτο του Παρισιού, το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού και το Γαλλικό Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων με σκοπό την ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ της Γαλλίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στον τομέα των παραστατικών τεχνών, στις πιο σύγχρονες και τολμηρές μορφές τους. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει την ανάπτυξη τη επαγγελματικών δικτύων, μέσα από τη διάδοση και την ανταλλαγή έργων, τις επαγγελματικές συναντήσεις και συνεργασίες μεταξύ φορέων της ευρύτερης περιοχής και της γαλλικής καλλιτεχνικής σκηνής.
Το πρόγραμμα καλύπτει το σύνολο των παραστατικών τεχνών: θέατρο, χορός, τσίρκο, κουκλοθέατρο, θεάματα δρόμου ή περφόρμανς.
Το Teatroskop προσεγγίζει τη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσα από την πολιτιστική ποικιλομορφία που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, το Κοσσυφοπέδιο, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία και η Τουρκία.