Η συμμετοχή της Ελλάδος στο Marché International du Film Classique

Μαρία Κομνηνού & Ηλέκτρα Βενάκη : Οι προσκεκλημένες του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στο Φεστιβάλ Lumière – Marché international du Film Classique (15 με 18 Οκτωβρίου 2024, Λυών, Γαλλία)

Από το 2013, το Φεστιβάλ Lumière διοργανώνει το Marché international du Film Classique (MICF, Διεθνής Αγορά Κλασσικού Κινηματογράφου), το πλέον διεθνές ετήσιο ραντεβού των επαγγελματιών κινηματογραφικής κληρονομίας. Με την υποστήριξη του Creative Europe MEDIA, το MIFC φιλοδοξεί να ενισχύσει την συνεργασία μεταξύ των δημοσίων και ιδιωτικών ευρωπαϊκών φορέων, λειτουργώντας ως εφαλτήριο για τις χώρες περιορισμένων δυνατοτήτων, όπως η Ελλάδα.

Στα πλαίσια της 12η διοργάνωσης του Φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί από τις 15 έως τις 18 Οκτωβρίου 2024 στην Λυών, η Μαρία Κομνηνού, Διευθύντρια της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, και η Ηλέκτρα Βενάκη, Γενική Συντονίστρια του προγράμματος του Εργαστηρίου ψηφιακής αποκατάστασης και συντήρησης ελληνικών ταινιών, θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα και θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν πρόσφατες αποκαταστάσεις ταινιών.

Παράλληλα, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα Re>Birth #1, υποβάλλοντας την ταινία Άννα Ροδίτη του Γιάννη Φιλίππου και του Μιχάλη Γαζιάδη (1948). Πρόκειται για μία από τις πρώτες ελληνικές μεταπολεμικές ταινίες, γυρισμένη στην Ρόδο, και για την πρώτη ταινία της εταιρίας Ανζερβός. Το πατριωτικό αφήγημα, ο διάχυτος ρομαντισμός και το εντυπωσιακό νησιωτικό τοπίο γοήτευσαν το κοινό της εποχής, καθιστώντας την ταινία Άννα Ροδίτη μία μεγάλη επιτυχία. Η ταινία αποκαταστάθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Lumière, μεταξύ 1991 και 1995, με την υποστήριξη του προγράμματος MEDIA, χάρη στη συνεργασία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και του Stiftung Deutsche Kinematek.


Οι Προσκεκλημένες

Η Μαρία Κομνηνού είναι η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου, και είναι υπεύθυνη για το έργο της δημιουργίας του Εργαστηρίου Ψηφιακής Αποκαστασής Ταινιών της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Η Μαρία Κομνηνού διδάσκει ως Ομότιμη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης – ΕΚΠΑ. Έχει δημοσιεύσει βιβλία σε ελληνικά κι αγγλικά, ‘έχοντας επίσης σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ.

Έχοντας διατελέσει Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, η Ηλέκτρα Βενάκη είναι σήμερα Yπεύθυνη του νέου εργαστηρίου ψηφιακής αποκατάστασης και συντήρησης της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Παράλληλα, εργάζεται ως μοντέρ κινηματογραφικών ταινιών, ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας και ταινιών μικρού μήκους, ενώ διδάσκει μοντάζ και μοντάζ ήχου. Είναι ιδρύτρια της πλατφόρμας altcine.com για τον Βαλκανικό κινηματογράφο και του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους των Βαλκανίων, altcineAction!.

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης