Πρόσκληση υποψηφιοτήτων 2021: Υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές Master 2 στη Γαλλία

Θέστε Υποψηφιότητα – Η πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία για το έτος 2021-2022, ξεκινά στις 13 Μαΐου 2021 και λήγει στις 13 Ιουνίου 2021 και ώρα Ελλάδος 23:00.

Η υποβολή των υποψηφιοτήτων διεξάγεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσα από την ειδική πλατφόρμα της ιστοσελίδας του IFG.

Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψε πρόσφατα η Πρεσβεία της Γαλλίας / Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (IFG) με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για τη συγχρηματοδότηση υποτροφιών για σπουδές στη Γαλλία. Η συνεργασία αυτή, που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποτελεί ορόσημο για την ελληνογαλλική πανεπιστημιακή συνεργασία, τόσο ως προς τον αριθμό των ωφελούμενων, όσο και ως προς το συνολικό ύψος της συγχρηματοδότησης.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί την κινητικότητα φοιτητών Ελληνικών Πανεπιστημίων για Μεταπτυχιακές σπουδές (Mάστερ 2) στη Γαλλία.

Στο υφιστάμενο πρόγραμμα υποτροφιών του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, που υλοποιείται επί σειρά ετών, προστίθεται πλέον ένα ισόποσο χρηματοδοτικό πακέτο το οποίο χορηγείται από το ΙΚΥ. Η συνεργασία αυτή αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Αποτελεί επίσης καινοτομία για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση και για το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο υπάγεται το ΙΚΥ. Είναι η πρώτη φορά που ο Εθνικός Φορέας Υποτροφιών συνάπτει συνεργασία αυτής της μορφής με ξένους εταίρους, με σκοπό τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τη χρηματοδότηση μεταπτυχιακών (προδιδακτορικών) σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και δη της Γαλλίας.

Η δημιουργία του κοινού αυτού προγράμματος επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι οι Έλληνες φοιτητές μπορούν να επιλέξουν με αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη γαλλικά πανεπιστήμια και ανώτατες σχολές (grandes écoles) για τις σπουδές τους. Στο πλαίσιο αυτό, η εκστρατεία ενημέρωσης « Bienvenue en France » (Καλώς ήρθατε στη Γαλλία) που πραγματοποιεί η Γαλλία, αποσκοπεί στην περαιτέρω βελτίωση της υποδοχής αλλοδαπών φοιτητών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

«Χάρη στη συνεργασία αυτή διπλασιάζεται ο αριθμός των προσφερόμενων υποτροφιών για τους Έλληνες φοιτητές που επιλέγουν τη Γαλλία», δηλώνει ο Patrick Comoy, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. «Η συνεργασία αυτή αποτελεί για εμάς ένα ισχυρό σύμβολο για τις σχέσεις φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών μας, σε μία ιστορική στιγμή που η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Πιστεύουμε ότι οι δεσμοί αυτοί θα προσφέρουν ελπιδοφόρες προοπτικές για το μέλλον».

Στο πλαίσιο του προγράμματος, 28 Έλληνες αριστούχοι φοιτητές θα επιλεγούν, κατόπιν υποβολής υποψηφιότητας, από τη μεικτή επιτροπή επιλογής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και του ΙΚΥ.

Κριτήρια επιλογής αποτελούν οι ακαδημαϊκές επιδόσεις, η ποιότητα του σχεδίου σπουδών Μάστερ 2 και των στόχων μετά την περάτωση αυτού, το αιτιολογημένο ενδιαφέρον για συνέχιση των σπουδών στη Γαλλία.

Οι υπότροφοι θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε διακεκριμένα πανεπιστήμια και ανώτατες σχολές της Γαλλίας, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων: Φιλολογία, Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, Νομική, Εμπόριο, Αθλητικές σπουδές, Σπουδές μηχανικών, Υγεία, Θετικές Επιστήμες κ.α.

Ως υπότροφοι, οι φοιτητές θα έχουν πρόσβαση στα προνόμια των υποτρόφων της γαλλικής κυβέρνησης. Απαλλάσσονται από τα δίδακτρα των κρατικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, λαμβάνουν επίδομα 700 € για την κάλυψη μέρους των δαπανών πρώτης εγκατάστασης και μηνιαία τροφεία ύψους 700 € επί 10 μήνες.

Επιπλέον, το γραφείο Campus France θα παρέχει υποστήριξη στην εύρεση κατοικίας και επίδομα 246 € για την κάλυψη δαπανών συμπληρωματικής ασφάλισης υγείας για όσους το επιθυμούν.

Περαιτέρω πληροφορίες και τυχόν διευκρινίσεις, παρέχονται καθ’ όλες τις εργάσιμες ημέρες:

  • από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (IFG) στo e-mail: [email protected]
  • από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) στα τηλέφωνα 210-3726325, 210-3726330 και 210-3726370, καθώς και στο e-mail: [email protected]

 

IKY

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης