Occupy #2 online
Τι θα συνέβαινε εάν η αιφνίδια παύση που μας επέβαλε η πανδημία μας έδινε την ευκαιρία να δούμε με άλλο μάτι τις καλλιτεχνικές μας πρακτικές;
Τι θα γινόταν αν ξεκινούσαμε να μοιραζόμαστε, αν ενωνόμασταν για να δημιουργήσουμε;
Έμπνευση και δημιουργία της καλλιτέχνιδος Ειρήνης Λιναρδάκη, το Occupy #2 αποτελεί μια άμεση απάντηση που αποσκοπεί να τροφοδοτήσει το διάλογο μεταξύ Γάλλων και Ελλήνων καλλιτεχνών και να ολοκληρωθεί με τη διοργάνωση μίας έκθεσης μόλις οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Το Occupy #2 είναι επίσης ένα πολυετές έργο ευρείας προβολής για την ελληνική και τη γαλλική καλλιτεχνική κοινότητα, αλλά και πέρα από αυτές.
Η τρέχουσα κρίση έκανε ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη της δικτύωσης και ανέδειξε, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, τη σημασία της τέχνης στην καθημερινή μας ζωή. Κατά συνέπεια, το Occupy #2 αποσκοπεί να καταλάβει το διαδίκτυο.
Μια πλατφόρμα θα συγκεντρώσει συνεργαζόμενους και εγγεγραμμένους καλλιτέχνες, επιμελητές και φορείς-εταίρους με σκοπό την έναρξη διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ:
- Γάλλων καλλιτεχνών που διαμένουν ή δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα
- Ελλήνων καλλιτεχνών που διαμένουν ή δραστηριοποιούνται στη Γαλλία
- Καλλιτέχνες τρίτων χωρών που προσφέρουν προγράμματα ανταλλαγών ή πόρους σε καλλιτέχνες που σχετίζονται με το πρόγραμμα και μεταξύ τουλάχιστον δύο χωρών
Η πλατφόρμα ευελπιστεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία των καλλιτεχνών, των επιμελητών και των λοιπών θεσμών για το μέλλον.
Ο αρχικός αριθμός συνεργαζόμενων καλλιτεχνών ορίζεται σε 10. Το πρόγραμμα παρέχει στήριξη για την παρουσίαση της καλλιτεχνικής τους διαδρομής και την ανάπτυξη ενός έργου που θα προκύψει από διάλογο με την Ειρήνης Λιναρδάκη, συντονίστρια του προγράμματος. Κοινά καλλιτεχνικά έργα αναμένεται να προκύψουν από αυτές τις ανταλλαγές.
Οι συμμετέχοντες επιλέγονται με βάση:
- Την ικανότητα να αντλούν έμπνευση από άλλους πολιτισμούς και να τους ενσωματώνουν στην τέχνη τους
- Την ικανότητα να εμπλέκουν το κοινό ή άλλους καλλιτέχνες στο έργο τους
- Τη δραστηριοποίηση και στις δύο χώρες
Οι εγγεγραμμένοι καλλιτέχνες δραστηριοποιούνται στη Γαλλία ή στην Ελλάδα. Η λίστα δεν είναι περιορισμένη και δύναται να τροποποιηθεί στην πορεία του έργου. Σκοπός του ψηφιακού αυτού χώρου, φιλοξενήσει μια κοινότητα καλλιτεχνών που συνδέει τις δύο χώρες και να συμβάλλει στη σύναψη διεθνών συνεργασιών. Πληθώρα Γάλλων καλλιτεχνών επέλεξαν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα.
Αντίστοιχα, Έλληνες καλλιτέχνες που ζουν στη Γαλλία ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη Γαλλία μπορούν να βρουν συνομιλητές και πόρους μέσα από την πλατφόρμα.
Οι σύμβουλοι συνδράμουν με τη δημιουργία podcast, μαγνητοσκοπημένων συνεντεύξεων που δημοσιεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην πλατφόρμα και είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό.
Στόχοι και αναμενόμενα αποτελέσματα
• Η διατήρηση της δημιουργικής κινητικότητας, μέσα από τον εντοπισμό πρωτοβουλιών και τη διευκόλυνση της προσέλκυσης νέων έργων στην Ελλάδα·
• Η προώθηση της κινητικότητας των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών·
• Η διάθεση πόρων στην κοινότητα των καλλιτεχνών·
• Η δημιουργία μιας κοινότητας καλλιτεχνών που συνδέουν την Ελλάδα και τη Γαλλία·
• Ο πειραματισμός με μια προσέγγιση που ενδέχεται να επεκταθεί σε άλλους τομείς εκτός των εικαστικών τεχνών.
Συνεργάτες
Για την υποστήριξη του προγράμματος, ένα δίκτυο συνεργατών, ειδικών στη διοργάνωση καλλιτεχνικών διαμονών, δραστηριοποιείται από τη γέννηση του Occupy # 2 online:
ARCAthens
RadiatorArts, Νέα Υόρκη
Πινακοθήκη του Κερατόκαμπου, Κρήτη, Ελλάδα
Arts Institute, Πανεπιστήμιο του Sheffield
Onassis Air