Το Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο φιλοξενεί την Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Camille Pradon

Το Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο φιλοξενεί αυτό το καλοκαίρι, από τις 16 Ιουλίου έως τις 15 Αυγούστου 2024, την Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Camille Pradon. Μετά από μία διαμονή στον οργανισμό ATOPOS cvc το 2023 και το 2024, στο πλαίσιο του προγράμματος The Office of Hydrocommons* και δύο ερευνητικά ταξίδια στην Κάλυμνο την άνοιξη του 2024, η Camille Pradon φιλοξενείται στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο με σκοπό να συνεχίσει τις έρευνές της και να αναπτύξει τη νέα της συλλογή ηχητικών κεραμικών.

H Camille Pradon αναπτύσσει ένα έργο που είναι ταυτόχρονα καλλιτεχνικό, εννοιολογικό και κριτικό. Διερευνά τις έννοιες της μετακίνησης και των αποσπασματικών αφηγήσεων εκκινώντας από μια πρακτική που παίζει με το πορώδες μεταξύ των μέσων: φωτογραφία, βίντεο, σχέδιο και κεραμική. Εναλλάσσοντας οπτικές γωνίες, εργάζεται στο σταυροδρόμι της ελλειπτικής γραφής και της τεκμηριωμένης εργασίας πεδίου. Με τον τρόπο αυτό κατορθώνει μια διεξοδική έρευνα των αμφιλεγόμενων σχέσεων μας με το ορατό, τα πολλαπλά περιβάλλοντα και τις μεταβαλλόμενες χρονικότητες που το χαρακτηρίζουν.

Το « Sol absolu Ͱ » είναι ένα διεπιστημονικό καλλιτεχνικό έργο το οποίο διερευνά τη σχέση του ανθρώπου με το θαλάσσιο περιβάλλον, την κινητικότητα των έμβιων όντων και των γλωσσών, καθώς και τα σημεία συνάντησης των τοπικών κοινοτήτων ψαράδων. Εμπνεόμενη από τη μορφή του θαλάσσιου σφουγγαριού που λειτουργεί ταυτόχρονα ως καταλύτης των διαφόρων αυτών συσχετισμών και ως ζωντανός οργανισμός με συναρπαστικές πλαστικές και βιολογικές ιδιότητες (απορροφητικότητα, διαπερατότητα, περιβαλλοντική αποκατάσταση…), η Camille Pradon ξετυλίγει ιστορίες, εικόνες και μορφές που συνθέτει διαδοχικά κατά τη διάρκεια των περιπλανήσεών της στη Γαλλία, την Τυνησία και την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζεται με βιολόγους του Institut méditerranéen de biodiversité et d’écologie de Marseille – Station Marine d’Endoume, ιστορικούς και αρχαιολόγους.

Η Camille Pradon εκπροσωπείται από τη γκαλερί lilia ben salah, στο Παρίσι.

* Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών είναι μια διεπιστημονική επιμελητική πλατφόρμα που τεκμηριώνει, διευκολύνει, παράγει και προωθεί καλλιτεχνικές πρακτικές γύρω από τον οικοφεμινισμό, δηλαδή αλληλεξαρτώμενα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα στη Μεσόγειο Θάλασσα. Αναπτύχθηκε από την επιμελήτρια Ελένη Ρήγα κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας της στον ATOPOS cvc.

Εικόνα: Sol absolu Ͱ, Συζήτηση ανάμεσα στις Camille Pradon και Ελένη Ρήγα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, 2023. Αλεξάνδρα Μασμανίδη.

Εικόνα: Anapnoï #2, lovers, 2023, Camille Pradon. Πηλός εμαγιέ, προσωπική συλλογή της καλλιτέχνιδος.
© Adagp, cliché : Romain Darnaud, courtesy galerie lilia ben salah.

©Adagp
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης