Το Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο φιλοξενεί 2 νέες καλλιτέχνιδες για το 2024

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικής διαμονής έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο.

Η διαδικασία επιλογής των καλλιτεχνών που θα φιλοξενηθούν στο Κατάλυμα της Γαλλίας από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 16 Νοεμβρίου 2024, διεξάγεται από επιτροπή υπό την προεδρία της Κας Anouk Rigeade, Ακολούθου πολιτιστικής συνεργασίας της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.


Οι καλλιτέχνιδες που επιλέχθηκαν:

Γαλλία

H Γαλλίδα εικαστικός Auréline Caltagirone (γεν. 1993) ζει και εργάζεται στην Ariège από το 2022. Είναι απόφοιτος της σχολής ENSAD Limoges και της Σχολής Εικαστικών Τεχνών Ar.Co της Λισαβόνας. Δημιουργεί εγκαταστάσεις και γλυπτά συνδυάζοντας διάφορα μέσα, ανάμεσα στα οποία η κεραμική κατέχει πρωταρχική θέση. Τα έργα της αναδεικνύουν παραμελημένα στοιχεία και αντιπαραθέτουν το παρόν με αναχρονιστικά σχήματα, εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ καθημερινών αντικειμένων και ανθρωπίνων συμπεριφορών. Αναβιώνει ξεχασμένες δεξιότητες μέσα από τη δημιουργία υβριδικών αντικειμένων που διερευνούν τόσο την υλική πολιτιστική κληρονομιά μας όσο και το συλλογικό μας μέλλον.


Ελλάδα

Η Όλγα Βλάσση (γεν. 1991) ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως εικαστικός. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2021). Το 2019 παρακολούθησε μαθήματα στην École Nationale supérieure des Beaux-Arts de Paris, με υποτροφία Erasmus. Είναι απόφοιτος του τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2015). Έχει βραβευτεί από την Artworks (2021) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Υπήρξε υπότροφος του οργανισμού ΣΤΕΡΝΑ ART PROJECT (Ιούνιος του 2023, Νίσυρος). Τον Ιούνιο του 2024 πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση στην Αθήνα, με τίτλο «Skin».


Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ευχαριστεί όλους τους καλλιτέχνες και όλες τις καλλιτέχνιδες που συμμετείχαν στην πρόσκληση υποβολής αιτήσεων.

Η καλλιτεχνική διαμονή αποτελεί Συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ευχαριστεί επίσης τους συνεργάτες που καθιστούν δυνατή αυτήν τη διαμονή : το Υπουργείο Πολιτισμού, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το Επίτιμο Προξενείο της Γαλλίας στη Ρόδο.

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης