Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος υποστηρίζει την έκθεση «A house is not a home» της Marianne Berenhaut στην Ελλάδα

Έκθεση Marianne Berenhaut «A house is not a home»
Επιμέλεια: Georgia Réné-Worms

Από 18 Σεπτεμβρίου έως 26 Οκτωβρίου 2024
Εγκαίνια: 17 Σεπτεμβρίου, 20:00
Χώρος τέχνης Alkinois (Οδός Αλκινόης 6, 11852 Αθήνα)

Είσοδος ελεύθερη.

Το Alkinois, η Georgia René-Worms και η Alix Janta έχουν τη χαρά να παρουσιάσουν την πρώτη ατομική έκθεση της Marianne Berenhaut στην Ελλάδα με τίτλο A house is not a home.

Μία δημόσια συζήτηση θα γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.


Η Marianne Berenhaut γεννήθηκε το 1934 στις Βρυξέλλες. Ζει και εργάζεται μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου. Το έργο της Marianne Berenhaut εκτείνεται σε περισσότερα από 70 χρόνια και συνθέτει μια μοναδική οπτική γλώσσα που πραγματεύεται έννοιες όπως η νοσταλγία, το τραύμα, η απουσία και η μνήμη. Τα γλυπτά της αποτελούνται από αντικείμενα που βρίσκονταν στο άμεσο περιβάλλον της. Όπως αναφέρει η Nadine Plateau σε μια συζήτησή της με τη Marianne Berenhaut:

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της συνέλεγε και αντιστάθμιζε, ενίοτε επισφαλώς, μεταχειρισμένα ή ακόμη και κατεστραμμένα αντικείμενα, στα οποία έδινε ξεχωριστή προσοχή, επισκευάζοντάς τα και δίνοντάς τους νέα ζωή, με σοβαρότητα και τρυφερότητα, ανεξάρτητα από τα χρησιμοποιούμενα υλικά. Μετά από ένα σοβαρό ατύχημα που δεν της επέτρεπε πλέον να χειρίζεται βαριά αντικείμενα, αναγκάστηκε να εφεύρει έναν νέο τρόπο γλυπτικής».

Η έκθεση A House Is Not a Home παρουσιάζει δύο βασικά έργα της σειράς Poupées poubelles, 1971-1980 και ανατρέχει στο έργο της καλλιτέχνιδας μέσα από δημιουργίες της δεκαετίας 1980-1990, εκ των οποίων και η σειρά Vie Privée, και μερικά από τα πιο πρόσφατα έργα της. Εκθέτοντας γλυπτά από διαφορετικές χρονικές περιόδους, η έκθεση δεν αποτελεί ωστόσο αναδρομή αλλά προτείνει μία προοπτική απεικόνιση του έργου της καλλιτέχνιδας.

Marianne Berenhaut, Elle avait le coeur à l’envers (her heart was upside down), 2021, Courtesy Dvir Gallery.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Γκαλερί Dvir, Wallonie-Bruxelles International και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Marianne Berenhaut, Elle avait le coeur à l’envers (her heart was upside down), 2021, Courtesy Dvir Gallery
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης