Cité internationale des arts: Πρόσκληση καλλιτεχνικής διαμονής 2025-2026

Προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων: Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 (μεσάνυκτα)


Το Γαλλικό Ινστιτούτο στο Παρίσι κηρύσσει την έναρξη της φετινής διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων του προγράμματος καλλιτεχνικών διαμονών Institut français x Cité internationale des arts στο Παρίσι, για την περίοδο Απρίλιος 2025 – Απρίλιος 2026.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε καλλιτέχνες που επιθυμούν να αναπτύξουν το καλλιτεχνικό τους έργο και την έρευνά τους στο Παρίσι, για μια περίοδο τριών μηνών, με την προϋπόθεση να υποστηρίζονται από έναν ή περισσότερους πολιτιστικούς εταίρους.

Οι καλλιτέχνες μπορούν να παρουσιάσουν ένα ερευνητικό έργο πάνω σε ένα θέμα της επιλογής τους, που να αφορά τους παρακάτω κλάδους:

Αρχιτεκτονική, τοπίο, πολεοδομία / Τέχνες του δρόμου, τσίρκο, μαριονέτες / Εικαστικές τέχνες / Κόμικς / Κινηματογράφος (ταινίες κινουμένων σχεδίων, μυθοπλασία, δημιουργικό ντοκιμαντέρ, video art) / Ψηφιακή δημιουργία (ψηφιακές τέχνες, βιντεοπαιχνίδια, εικονική πραγματικότητα) / Κριτική της τέχνης και επιμέλεια εκθέσεων / Χορός, παραστατικές τέχνες / Design, γραφιστική / Γαστρονομία / Λογοτεχνία (μυθιστόρημα, δοκίμιο, νεανική λογοτεχνία, κόμικς) / Καλλιτεχνικά επαγγέλματα / Μόδα / Μουσική (κλασική και σύγχρονη μουσική, musiques actuelles και τζαζ) / φωτογραφία / Θέατρo.


🌟 2024-2025: Γνωρίστε τη Θεοδώρα Κανέλλη, καλλιτέχνιδα που επιλέχθηκε για την καλλιτεχνική διαμονή στη Cité Internationale des Arts στο Παρίσι το καλοκαίρι του 2024!

🌟 2023-2024: Ανακαλύψτε την Εύα Βασλαματζή, επιμελήτρια και κριτικό τέχνης που επιλέχθηκε για την καλλιτεχνική διαμονή στο Cité Internationale des Arts στο Παρίσι!


Προϋποθέσεις διαμονής

Το Γαλλικό Ινστιτούτο στο Παρίσι διαθέτει στους καλλιτέχνες εργαστήρια-καταλύματα στην Cité internationale des arts στο Παρίσι.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος αναλαμβάνει τα έξοδα ταξιδιού μετ’ επιστροφής και παρέχει στον καλλιτέχνη μηνιαίο επίδομα διαμονής 1000 ευρώ. Και άλλοι εταίροι μπορούν να συμμετέχουν στην υποστήριξη της διαμονής του καλλιτέχνη.

Διάρκεια διαμονής

3 μήνες

Διαδικασία υποβολής υποψηφιότητας

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν στα γαλλικά ή στα αγγλικά στην υπηρεσία πολιτιστικής συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], υπ’ όψη της Μορφωτικής Ακολούθου.

Χρονοδιάγραμμα

Προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων: Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 (μεσάνυκτα)

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα προτείνει τον επιλεγμένο Έλληνα καλλιτέχνη στο Γαλλικό Ινστιτούτο στο Παρίσι, το οποίο στη συνέχεια θα ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα τον Ιανουάριο 2025.


Ο/η καλλιτέχνης πρέπει να

– δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον εκάστοτε κλάδο,
– μιλάει Γαλλικά ή/και Αγγλικά,
– μπορεί να παρουσιάσει προηγούμενες εργασίες,
– δραστηριοποιείται αυτόνομα στο πλαίσιο της διαμονής,
– έχει τη δυνατότητα απαλλαγής από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής.

Δεν προβλέπεται ανώτατο όριο ηλικίας.

Δικαιολογητικά φακέλου υποψηφιότητας

– Σύντομη παρουσίαση του έργου (10 γραμμές), μία παράγραφο όπου περιγράφονται οι στόχοι και τα επιθυμητά αποτελέσματα του έργου.
– Στοιχεία επικοινωνίας του καλλιτέχνη
– Βιογραφικό σημείωμα σε συνημμένο αρχείο και μια περίληψη του βιογραφικού σε 5 γραμμές
– Καλλιτεχνικός φάκελος/ portfolio σε συνημμένο αρχείο (φωτογραφίες, σύνδεσμοι ιστοσελίδων, δημοσιεύματα Τύπου)
– Παρουσίαση του προτεινόμενου έργου για την διαμονή σε συνημμένο αρχείο (5 σελίδες μέγιστο)
– Υπεύθυνη δήλωση με την οποία βεβαιώνεται ότι τα έργα που παρουσιάζονται αποτελούν προσωπική δημιουργία του υποψηφίου.

Εκτός από την αξιολόγηση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του υποψήφιου, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ποιότητα του έργου, στη συσχέτιση του έργου με το Παρίσι και τη γαλλική καλλιτεχνική σκηνή, το προβλεπόμενο πρωτόκολλο εργασίας και τις επαφές που διατηρούνται στη Γαλλία με κέντρα τέχνης, πολιτιστικούς φορείς, καλλιτέχνες, επιμελητές εκθέσεων, κριτικούς τέχνης, ερευνητές, κ.λπ. Οι φορείς αυτοί προσφέρουν συμβουλευτική και υποστήριξη, και ενθαρρύνουν τη δικτύωση των επιλεγμένων καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της καλλιτεχνικής διαμονής.

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης