Η Χριστιάνα Γαλανοπούλου στο Focus Danse 2024 – Νέες τάσεις και Νέοι χορογράφοι

Το FOCUS DANCE είναι μια διεθνής συνάντηση για προγραμματιστές που διοργανώνεται από το Institut français σε συνεργασία με τα Φεστιβάλ June Events & Rencontres Chorégraphiques Internationales de Seine-Saint-Denis, από τις 28 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 2024 στο Παρίσι.

Τα FOCUS διοργανώνονται από το Institut français σε συνεργασία με μεγάλα καλλιτεχνικά φεστιβάλ στη Γαλλία ή με επίκεντρο συνεργάτες που προσελκύουν το ενδιαφέρον ξένων επαγγελματιών. Συγκεντρώνουν για λίγες μέρες, γύρω από ένα συγκεκριμένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, επαγγελματίες απ’ όλο τον κόσμο, προσκεκλημένους από το γαλλικό πολιτιστικό δίκτυο στο εξωτερικό. Στόχος τους είναι να αναδείξουν τους διάφορους τομείς της γαλλικής πολιτιστικής δημιουργίας και να ενθαρρύνουν τη διάδοσή τους σε όλο τον κόσμο. Επιτρέπουν επίσης τη διασύνδεση των επαγγελματιών του εκάστοτε πολιτιστικού τομέα.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος επέλεξε τη Χριστιάνα Γαλανοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival, και υποστήριξε τη συμμετοχή της στο Focus Danse.

Η Χριστιάνα Γαλανοπούλου είναι ιστορικός τέχνης και καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως επιμελήτρια φεστιβάλ, ως ερευνήτρια και ως δραματουργός. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της τέχνης (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και, ως υπότροφος του ΙΚΥ, Μουσειολογία και Επιμέλεια εκθέσεων (MΑ, Essex University) και Ιστορία της σύγχρονης τέχνης (DEA, Paris I Panthéon-Sorbonne).
Το 2008 ίδρυσε το ανεξάρτητο φεστιβάλ νέων μορφών παραστατικών τεχνών MIR, το οποίο και διευθύνει ως σήμερα. Ίδρυσε επίσης και διηύθυνε το φεστιβάλ VideoDance (2000-2007), το πρώτο φεστιβάλ στην Ελλάδα για το πείραμα στη συνάντηση των οπτικοακουστικών μέσων και των παραστατικών τεχνών.
Έχει συνεργαστεί με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Arts Council, South East National Dance Agency, ONDA, Latitudes Contemporaines, κ.ά.). Μέσω των φεστιβάλ που επιμελείται και διευθύνει έχει κάνει αναθέσεις και διεθνείς παραγωγές καλλιτεχνικών έργων και έχει ενεργοποιήσει τον δημόσιο διάλογο για την τέχνη. Είναι μέλος διεθνών δικτύων συμπαραγωγής και προώθησης καλλιτεχνών (Open Latitudes, Festivals of the Future, Time for Live Art). Το έργο της επικεντρώνεται στην ανάδειξη των νέων εκφάνσεων των παραστατικών τεχνών στο σημείο σύγκλισής τους με τον σύγχρονο οπτικοακουστικό πολιτισμό και στην με κάθε τρόπο υποστήριξη της καλλιτεχνικής έρευνας και δημιουργίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη σχέση των επιμελητικών και καλλιτεχνικών πρακτικών των διακαλλιτεχνικών εκφάνσεων των παραστατικών τεχνών με την πολιτική και ιστορική πραγματικότητα και την ερμηνεία τους μέσα από το πρίσμα θεωριών για την ουτοπία και την διαμόρφωση πολιτικής συνείδησης. Αρθρογραφεί, δημοσιεύει κείμενα για την τέχνη, επιμελείται εκδόσεις και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις της σε διεθνή συμπόσια για τις σύγχρονες παραστατικές τέχνες και την πολιτιστική πολιτική για το χορό, την οποία έχει υπηρετήσει επίσης ενεργά από το 2008.

 

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης