2024: To δίκτυο Teatroskop στην Ελλάδα

To δίκτυο Teatroskop είναι ένα πρόγραμμα που εγκαινιάστηκε το 2011 και υλοποιείται από το Γαλλικό Ινστιτούτο του Παρισιού, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Γαλλικό Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας με στόχο την ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ της Γαλλίας και τη Νοτιοανατολικής Ευρώπης στον τομέα των παραστατικών τεχνών, στις πιο σύγχρονες και τολμηρές εκφάνσεις τους.

Το 2024, τέσσερα καλλιτεχνικά πρότζεκτ που επιλέχθηκαν από το δίκτυο Teatroskop και παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα, έλαβαν την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος:


«Dünya Maskara»

Το πρότζεκτ «Dünya Maskara» είναι μία ελληνο-τουρκική performance που εμπνέεται από δίγλωσσα τραγούδια και επιτύμβιες επιγραφές του 19ου αιώνα από την Κωνσταντινούπολη, γραμμένα στα «καραμανλίδικα»: μία διάλεκτος της τουρκικής γλώσσας, καθώς και ένα σύστημα γραφής της με ελληνικούς χαρακτήρες του αλφάβητου. Τα καραμανλίδικα χρησιμοποιούνταν από τους τουρκόφωνους ορθόδοξους χριστιανούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η χορογράφος Μαίρη Παρδαλάκη και η ποιήτρια Çağla Meknuze εξερευνούν τα ίχνη αυτής της γλωσσικής εγγύτητας του παρελθόντος και επινοούν νέες προσεγγίσεις, αντιπαραθέτοντας τη γραφή τους με τα αρχειακά θέματα όπως η αγάπη, ο θάνατος, η θρησκεία και η θέση της γυναίκας σε αυτά.

Ημερομηνίες:
– 25 Ιουλίου: Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Dance Days Chania, Κρήτη, Γιαλί Τζαμί
– 4 Σεπτεμβρίου: Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Dance Laboratory Rhodes, Προμαχώνας Αγίου Γεωργίου, Παλιά Πόλη Ρόδου
– 21 Σεπτεμβρίου: Istanbul Fringe Festival

© Anastasia Giannaki


Birth Land

To BIRTH LAND είναι ένα συν-δημιουργικό καλλιτεχνικό πρότζεκτ το οποίο φιλοδοξεί να ερευνήσει το θέμα της εγκυμοσύνης και της μητρότητας μέσα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες καλλιτέχνιδες κατά την εγκυμοσύνη. Εγκατάσταση και ατομική παράσταση ταυτόχρονα, το έργο προσαρμόζεται στους χώρους και στις χώρες που το φιλοξενούν χάρη σε ένα δημιουργικό τέχνασμα που βασίζεται στη συμμετοχή εγκύων καλλιτεχνών από τον κάθε τόπο στις εκάστοτε παρουσιάσεις, κατόπιν ανοιχτών προσκλήσεων συμμετοχής. Η αλληλεπίδραση μεταξύ συγγραφέων και ντόπιων καλλιτεχνών οδηγεί στη δημιουργία ενός συνεχώς διαμορφούμενου κειμένου που πηγάζει από τις διάφορες προσωπικές μαρτυρίες. Με αυτό τον τρόπο, οι ιστορίες γυναικών καλλιτεχνών από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα, διασυνδέονται και βρίσκουν τη θέση τους στη ζωντανή παράσταση.

Σκηνοθεσία: Ελένη Αποστολοπούλου
Κείμενα: Mina Pertic, Βένια Σταματιάδη, Ελένη Αποστολοπούλου
Ερμηνεία: Βένια Σταματιάδη
Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη

Ημερομηνίες
– 21-24 Ιουνίου 2024, Καλλιτεχνική φιλοξενία – Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη (Ελλάδα)
– 22 Ιουνίου, Δράση δικτύωσης – Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη (Ελλάδα)
– 10-13 Οκτωβρίου 2024, Καλλιτεχνική φιλοξενία – Studio Beau Labo (Γαλλία)


Circo Nagual

Η ομάδα Circo Nagual περιόδευσε με το έργο της Ofrenda στη Σόφια (Βουλγαρία), την Κωνσταντινούπολη (Τουρκία) και την Αθήνα (Ελλάδα). «Ofrenda» σημαίνει προσφορά στα ισπανικά. Είναι επίσης το όνομα που δίνεται στους βωμούς που κατασκευάζονται στο Μεξικό με χαλιά, λουλούδια, κεριά και άλλα αντικείμενα για τη διατήρηση της μνήμης και των δεσμών με αγαπημένα πρόσωπα που έφυγαν από τη ζωή. Η Γιορτή των Νεκρών γιορτάζεται στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου στο Μεξικό. Επί τρεις νύχτες, τα νεκροταφεία, οι δρόμοι και τα σπίτια γεμίζουν με μουσική, παρελάσεις και σουρεαλιστικούς χαρακτήρες. Η γιορτή αυτή μας υπενθυμίζει ότι ένα κομμάτι μας παραμένει αθάνατο και τροφοδοτείται μέσα από την αγάπη, τη φιλία και την οικογένεια. Αυτό είναι το μήνυμα της Ofrenda.
Η γαλλο-μεξικάνικη ομάδα Circo Nagual δραστηριοποιείται στο Gard της Οξιτανίας. Η ομάδα ιδρύθηκε το 2018 από τον Jabber, καλλιτέχνη με σπουδές δραματουργίας σύγχρονου τσίρκου στο Εθνικό κέντρο τεχνών του τσίρκου (Centre national des arts du cirque – CNAC) στο Châlons-en-Champagne.

Ημερομηνίες
Ιούνιος: Villa Incognito, Αθήνα


Brèves brèves lignes de l’horizon

Το Brèves brèves lignes de l’horizon, μία καθαρά γαλλοβαλκανική παράσταση, καρπός μιας πρώτης συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίδας χορογράφου και ποιήτριας Claire Huber, της Κροάτισσας χορεύτριας και μουσικού Nastasja Stefanic και του Κούρδου μουσικού και τραγουδιστή Stalin Blake, παρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινό στο Rabbithole Art Space στην Αθήνα.
Μετά την παράσταση, το Institut français de Grèce φιλοξένησε μια δημόσια συζήτηση γύρω από την ηχητική δραματουργία μεταξύ της Claire Huber και δύο Ελληνίδων περφόρμερ και χοροφράφων, Χαρά Κότσαλη και Φωτεινή Σταματελοπούλου.

Ημερομηνίες
4 Απριλίου 2024, Παράσταση : « Brèves brèves lignes de l’horizon » στην Αθήνα
15 avril 2024, Δημόσια συζήτηση: « Δραματουργίες του ήχου»

TAGS

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης