Νύχτα Ιδεών 2023: «Τι περισσότερο ακόμα;»
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσκαλεί το κοινό στο ετήσιο ραντεβού «Η Νύχτα των Ιδεών», στις 27 Απριλίου 2023, με θεματική «Τι περισσότερο ακόμα;».
Έλληνες και Γάλλοι εμπειρογνώμονες καλούνται να θέσουν τις βάσεις για έναν εποικοδομητικό διάλογο γύρω από τα ζητήματα του αγώνα της κλιματικής αλλαγής και της διατήρησης των πόρων του πλανήτη.
Η Ελλάδα ανέκαμψε από την κρίση και βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης.
Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε πως αυτή η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη; Πώς μπορεί να συνδυαστεί η ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα με την ανάγκη σεβασμού του περιβάλλοντος; Ποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να ληφθούν για την απαλλαγή των μεταφορών μας από το αποτύπωμα άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων μεταφορών; Ποιες δημόσιες πολιτικές απαιτούνται για να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να επιτύχουμε μεγαλύτερη εγκράτεια στις καταναλωτικές μας συνήθειες; Ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβουν οι πολίτες για να επηρεάσουν τις αποφάσεις των δημόσιων λειτουργών;
Αυτό είναι ένα επείγον ζήτημα! Επειδή όλοι μας ενδιαφερόμαστε, πρέπει να γίνουμε όλοι φορείς στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής!
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ
19.00: Εναρκτήρια διάλεξη
Olivier Poivre D’Arvor, διπλωμάτης και συγγραφέας, απεσταλμένος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γαλλίας στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, πρεσβευτής για τους ωκεανούς και τους πόλους στο Υπουργείο Εξωτερικού της Γαλλίας, Πρόεδρος του Εθνικού Ναυτικού Μουσείου στο Παρίσι.
Με τη διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής «Ένας Ωκεανός» – One Ocean Summit στη Βρέστη, η Γαλλία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη διατήρηση των θαλασσών και των ωκεανών. Ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τη Μεσόγειο που υφίσταται, περισσότερο από πολλές άλλες παράκτιες περιοχές, τις καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ιδίως στο ανατολικό τμήμα της, όπου παρατηρείται η ταχύτερη και σημαντικότερη αύξηση στη θερμοκρασία των υδάτων της. Υπερβολικά ζεστή, υπερβολικά μολυσμένη, υπερβολικά όξινη, η Μεσόγειος, όπως και μεγάλο μέρος των θαλασσών και ωκεανών, δείχνει να μη λειτουργεί πλέον ως «βιολογική αντλία» δέσμευσης του άνθρακα.
19.30: Προβολή ταινίας μικρού μήκους και στρογγυλή τράπεζα
«Όποιος κατέχει τη θάλασσα, κατέχει τον κόσμο…;»
Η ταινία:
Μια βόλτα σε ένα λιμανάκι με τον Jean-Marie HOFFMANN, σεφ της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, και τον Λευτέρη ΑΡΑΠΑΚΗ, περιβαλλοντικό ακτιβιστή, με επίκεντρο τις προκλήσεις της βιώσιμης αλιείας, που θα κλείσει με μαγειρική σε μια ψαρόβαρκα.Η Συζήτηση όπου συμμετέχουν:
• Olivier ROELLINGER, σεφ και δημιουργός της Ethic Ocean, Πρόεδρος του διαγωνισμού «Olivier Roellinger, για τη διατήρηση των πόρων της θάλασσας» που συνιδρύθηκε με την Ethic Ocean και απευθύνεται σε νέους σεφ που διατηρούν τους πόρους της θάλασσας επιλέγοντας βιώσιμα είδη.
• Λευτέρης ΑΡΑΠΑΚΗΣ, συν-ιδρυτής και διευθυντής της ΕΝΑΛΕΙΑ. και του Mediterranean Cleanup. Βραβεύτηκε το 2020 ως «Νέος Πρωταθλητής της Γης» (ΟΗΕ).
• Jean-Marie HOFFMANN, σεφ της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.Συντονίζει η Τάνια ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».
Τα τελευταία χρόνια, η υπεραλίευση, η παράνομη αλιεία και η μη τήρηση των επιτρεπόμενων περιόδων αλίευσης, σε συνδυασμό με την αύξηση της ρύπανσης, ιδίως από τα πλαστικά, διατάραξαν την ισορροπία της παραδοσιακής αλιείας, οδηγώντας σε μείωση των αλιευμάτων κατά 34% τα τελευταία 50 χρόνια στην Ελλάδα και στην κρίση της ελληνικής αλιείας. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η μείωση του πληθυσμού ερυθρού τόνου κατά 90% στο διάστημα 1993-2016. Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, οι δημόσιες αρχές και η κοινωνία των πολιτών καλούνται να παίξουν καθοριστικό ρόλο.
21.15: Στρογγυλή τράπεζα «Άνθρωποι, ζώα : ο άνθρωπος, λύκος για το ζώο»
Συμμετέχουν:
• Sandra LAUGIER, καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon – Sorbonne. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Tous vulnérables ? Le care, les animaux, l’environnement (Payot, 2012).
• Τασούλα ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ, συγγραφέας και συντάκτρια στην εφημερίδα «Η Καθημερινή». Από το 2020, παρουσιάζει την εκπομπή «Πλάνα με ουρά» όπου αφηγείται ιστορίες που συνδέουν ανθρώπους και ζώα.Αντι-ειδισμός, ανιμαλισμός, διατροφική μετάβαση…, το ζήτημα των ζώων κερδίζει έδαφος σε νομικό και σε ηθικό επίπεδο, τη στιγμή που καθίσταται πλέον προφανές ότι η ανθρώπινη τρωτότητα και η ευθραυστότητα του φυσικού περιβάλλοντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Πώς είναι άραγε δυνατό, σε αυτό το πλαίσιο, οι κοινωνίες μας να ανέχονται τις καταστροφικές επιπτώσεις της βιομηχανικής κτηνοτροφίας, τη χρήση πειραματόζωων για την επιστημονική έρευνα, ακόμη και το ζήτημα του θανάτου; Δικαιολογείται η εκμετάλλευση των ζώων; Στο όνομα ποιου οράματος για την ανθρωπότητα; Η αυξανόμενη ευαισθησία μας για τον πόνο των ζώων αποτελεί ευτύχημα. Αλλά πρόκειται άραγε για απλή στάση ή για επίγνωση; Σε μία εποχή που η κοινωνία μας διεκδικεί δικαιώματα για τα πάντα και τους πάντες, ποιες είναι οι ευθύνες μας απέναντι στα ζώα, όσο αναπτύσσεται το αίσθημα της κοινής μας φύσης;
22.00: Στρογγυλή τράπεζα «Εξελίσσοντας τα πρότυπα κατανάλωσης: ποιος ο ρόλος των Πρωτοβουλιών Πολιτών»
Συμμετέχουν:
• Χρήστος ΒΡΕΤΤΟΣ, εκπρόσωπος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενεργειακών Συνεταιρισμών REScoop.eu καθώς και της Electra Energy Cooperative.
• Αλέξης ΓΑΛΗΝΟΣ, Εκτελεστικός Διευθυντής Organisation Earth.
• Πέτρος ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, Επικεφαλής του Τμήματος Καθαρής Ενέργειας & Βιώσιμων Μεταφορών του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ).Συντονίζει ο Χρήστος ΚΑΡΡΑΣ, ιδρυτής του CCSC : Cultural Consulting. Πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, συνεργάζεται εκεί πλέον ως ανώτερος σύμβουλος. Είναι ανώτερος εταίρος στην AEA Consulting.
Απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της εξάντλησης των φυσικών πόρων, καλούμαστε να ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΜΕ. Αυτή η προσαρμογή του είδους προϋποθέτει πλήρη συνειδητοποίηση της κατάστασης από τις κυβερνήσεις, τον εμπορικό κλάδο και τους ιδιώτες. Δεν μπορούμε πλέον να θρηνούμε τις καταστροφικές συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας και του πολλαπλασιασμού των ακραίων καιρικών φαινομένων χωρίς να αμφισβητούμε ταυτόχρονα το υπάρχον κοινωνικό μοντέλο, το μοντέλο κατανάλωσης και ανάπτυξης.
27 Απρ 2023
19:00
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31, 10680 Αθήνα)
Auditorium Theo Angelopoulos