Φεστιβάλ ηχητικής δημιουργίας: Ένας κόσμος ήχων

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσκαλεί το κοινό, από 4 ως 10 Νοεμβρίου, στο Πρώτο Φεστιβάλ Ηχητικής Δημιουργίας «Ένας κόσμος ήχων». Το φεστιβάλ αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακός Νοέμβρης, παγκόσμια γιορτής ψηφιακού πολιτισμού», του Institut français –Παρίσι.

Πώς θα ήταν ένας κόσμος χωρίς ήχους, ένα ελληνικό καλοκαίρι χωρίς τζιτζίκια ή μια πόλη χωρίς θόρυβο; Αν και απαραίτητο συστατικό στη σχέση μας με τον κόσμο που μας περιβάλλει, ο ήχος θεωρείται αδίκως δευτερεύουσας σημασίας, επισκιαζόμενος, σήμερα περισσότερο από ποτέ, από την εικόνα που συνοδεύει ή αναπαριστά/ντύνει. Με τη διοργάνωση αυτού του φεστιβάλ, φιλοδοξούμε να επαναφέρουμε τον ήχο στο προσκήνιο και να διερευνήσουμε τις διάφορες αποχρώσεις του, με τη βοήθεια καλλιτεχνών, δημιουργών και ερευνητών ηχητικής δημιουργίας.

Μουσική, ραδιόφωνο, podcast, θέατρο, σινεμά, masterclass, συζητήσεις, ηχοβόλτες και πάρτι συνθέτουν το πρόγραμμα μίας εβδομάδας δραστηριοτήτων με ελεύθερη είσοδο, αφιερωμένη στον ήχο και στην ηχητική δημιουργία.

Ένα διαφορετικό φεστιβάλ ηχητικής δημιουργίας έρχεται στην Αθήνα και θα κάνει σκεπτόμενο θόρυβο.. . Άκου να δεις, έναν απέραντο κόσμο ήχων!


〰️ Ανακάλυψε τους καλεσμένους του φεστιβάλ (PDF) 〰️


〰️ Κατέβασε το Πρόραμμα (PDF) 〰️ [διαθέσιμο σύντομα]


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

🟡 ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024

◾20:00 | Auditorium Theo Angelopoulos – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
«FRESH VOICES SESSIONS»
Με τους: MATINA SOUS PEAU, μουσικός, παραγωγός, dj & τραγουδίστρια και LEROYBROUGHTFLOWERS, μουσικός & συνθέτης

Το project «Fresh Voices Sessions» του ραδιοφωνικού σταθμού VOICE 102,5, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, παρουσιάζει τις καινούργιες φωνές της πόλης και δίνει τη δυνατότητα στους ακροατές του, αλλά και το ευρύτερο κοινό, να γνωρίσουν καλύτερα την αθηναϊκή σκηνή. Το πρώτο Fresh Voices Sessions της σεζόν ανοίγει το Φεστιβάλ Ηχητικής Δημιουργίας «Ένας Κόσμος Ήχων» με τους καλλιτέχνες Matina Sous Peau και Leroybroughtflowers, ενώ θα ακολουθήσει μια πρωτότυπη συζήτηση-συνέντευξη με τους καλλιτέχνες και με τη συμμετοχή του κοινού.

➿ Είσοδος ελεύθερη μόνο με προσκλήσεις από τον VOICE 102,5.
➿ Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ.
➿ Σε συνεργασία με τον VOICE 102,5


🟡 ΤΡΙΤΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024

◾19:00 | Auditorium Theo Angelopoulos – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ «ΜΕΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΟ»
Παρουσίαση: Έλενα ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, δημοσιογράφος (EΡΤ). Προσκεκλημένος: Γιώργος ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ, δημιουργός ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ τέχνης και πολιτισμού

Στο πλαίσιο μιας διαφορετικής εκπομπής που θα γίνει παρουσία κοινού στο auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και θα μεταδοθεί ζωντανά από το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, η δημοσιογράφος Έλενα Καραγιάννη συνομιλεί με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη για τις ραδιοφωνικές του δημιουργίες στον δημόσιο γαλλικό σταθμό πολιτισμού France Culture και μας παρουσιάζει επιλεγμένα αποσπάσματά τους.

➿ Στα ελληνικά
➿ Σε συνεργασία με το Πρώτο Πρόγραμμα (ΕΡΤ)


🟡 ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024

◾18:30 | Αίθουσα Gisèle Vivier – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
MASTERCLASS: «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΣΤΑ ΒΙΝΤΕΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ»
Με την Victoria HENRI-MARTIN, ηχητική δημιουργό (Don’t Nod Entertainment)

Κατά τη διάρκεια αυτού του Masterclass, η Victoria Henri-Martin, ηχητική δημιουργός βιντεοπαιχνιδιών (« The Awesome Adventure of Captain Spirit », « Tell Me Why », « Harmony : The Fall of Reverie » κ.α.), θα μας μιλήσει για τον σημαντικό ρόλο του ήχου στα βιντεοπαιχνίδια. Διότι ο ήχος, περισσότερο από ένα απλό συμπλήρωμα της εικόνας, δομεί την εμπειρία, καθοδηγεί τους παίκτες και συμβάλλει πλήρως στην εμβύθιση και στο συναίσθημα του παιχνιδιού.

➿ Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά

◾20:30 │ ΣΤΟΥΝΤΙΟ, Οικονόμου 3
ΘΕΑΤΡΟ: «H ΝΥΧΤΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΑ ΔΑΣΗ» ΤΟΥ BERNARD-MARIE KOLTÈS
Με τους: Γιώργος ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ, ερμηνεία και σκηνοθεσία και Δημήτρης ΡΟΪΔΗΣ, ερμηνεία και σχεδιασμός ήχου

Ένας ορμητικός λόγος που γράφτηκε το 1977 και είναι σαν να γράφτηκε για σήμερα και αύριο, για μια πόλη όπου νιώθεις όλο και πιο ξένος, για τις φυλλωσιές και τους πυροβολισμούς, για έναν άνθρωπο που τρέχει, τρέχει, τρέχει…Τι είναι τελικά η «Νύχτα λίγο πριν τα δάση»; Μια εξομολόγηση, ένα όνειρο, ένα παραλήρημα, ένα μουσικό κομμάτι;

➿ Στα ελληνικά


🟡 ΠΕΜΠΤΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024

ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ: «ΟΙ ΗΧΟΙ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ»

1o Μέρος
◾17:30│ Αίθουσα Gisèle Vivier – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
ΣΥΖΗΤΗΣΗ: «ΠΩΣ ΗΧΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ;»
Με τους: Gilles DE RAPPER, Διευθυντής Σπουδών Νεότερης και Σύγχρονης Εποχής (Γαλλική Σχολή Αθηνών), Παναγιώτα ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Αλίκη ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Olivier GIVRE (Πανεπιστήμιο Lumière-Lyon2) και Φλώρα ΚΡΗΤΙΚΟΥ (ΕΚΠΑ).

Πώς οι ερευνητές ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών μελετούν και επεξεργάζονται τον ήχο; Πολλά ερευνητικά προγράμματα της Γαλλικής Σχολής Αθηνών εστιάζονται στον ήχο, ο οποίος αποτελεί άλλοτε ιστορικό τεκμήριο και άλλοτε αντικείμενο μελέτης: από τη λειτουργική ψαλτική στην Κύπρο των Φράγκων και αργότερα των Βενετών, μέχρι την ηχητική μνήμη του κομμουνισμού στη Βουλγαρία. Η παρουσίαση των θεμάτων και των αποτελεσμάτων των ερευνητικών προγραμμάτων από τους ερευνητές θα συνοδεύεται από την ακρόαση ηχητικού υλικού.

2o Μέρος
◾19:10│Αίθουσα Gisèle Vivier – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
CASE STUDY: «ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ»
Με τους: Olivier GIVRE, ερευνητής (Πανεπιστήμιο Lumière-Lyon 2), Ντάνα ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ και Γιώργος ΣΑΜΑΝΤΑΣ, ερευνητές και σχεδιαστές ήχου (collectif Akoo.o / To Aesthate)

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, μία ομάδα ερευνητών και φοιτητών κοινωνικών επιστημών εξερεύνησε το ηχοτοπίο της περιοχής των Εξαρχείων. Κατά τη διάρκεια της ανοιχτής αυτής συζήτησης με το κοινό, οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα παρουσιάσουν τις ηχητικές τους ανακαλύψεις και θα επιχειρήσουν να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα: Τι μας αποκαλύπτουν οι ήχοι, οι θόρυβοι, οι μουσικές, οι διάφορες ατμόσφαιρες που χαρακτηρίζουν την εμβληματική αυτή συνοικία της Αθήνας; Πώς « ηχεί » ο δημόσιος χώρος; Τι ακούμε ατομικά και τι ακούμε συλλογικά;

➿ Στα ελληνικά
➿ Σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών

«ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΙ ΠΑΛΜΟΙ ΤΟΥ ‘80»: ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ + ΠΑΡΤΙ

◾19:30 │ Auditorium Theo Angelopoulos – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
ΣΙΝΕΜΑ: «ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΙ ΠΑΛΜΟΙ» ΤΟΥ VINCENT MAËL CARDONA
Με τους: Thimotée Robart, Marie Colomb και Joseph Olivennes
99′ – 2021 – Γαλλία

Μια μικρή επαρχιακή πόλη στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ο Philippe ζει στη σκιά του αδελφού του, Jérôme, του κακού παιδιού της παρέας. Ανάμεσα στο πειρατικό ραδιόφωνο, το γκαράζ του πατέρα τους και στην απειλή της στρατιωτικής θητείας, αγνοούν ότι ζουν τις τελευταίες στιγμές ενός κόσμου που είναι έτοιμος να εξαφανιστεί.

➿ Ταινία στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους
➿ Μετά την προβολή θα ακολουθήσει Q&A με την Anne-Claire LAINÉ, Διευθύντρια του Φεστιβάλ Longueur d’Ondes
➿ Στα γαλλικά με διαδοχική μετάφραση στα ελληνικά

◾21:30 │ Maya le Bistro – IFG
ΠΑΡΤΙ ‘80 NEW WAVE
Το Γαλλικό Ινστιτούτο προσκαλεί το κοινό να συνεχίσει το μουσικό του ταξίδι στη δεκαετία του ’80 με new wave soundtracks και κρασί!

➿ Στο πλαίσιο της Λευκής κάρτας στο Φεστιβάλ Longueur d’Ondes


🟡 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024

◾16:00 │ Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» – ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου 30
ΔΙΑΛΕΞΗ: «ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΗΧΟΤΟΠΙΑ»
Με τον François-Bernard MÂCHE, συνθέτης

Τον τελευταίο αιώνα, η εφεύρεση της ηχογράφησης δημιούργησε δύο νέες καλλιτεχνικές έννοιες: τη φωνογραφία και το ηχοτοπίο. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης διάλεξης, ο συνθέτης François-Bernard Mâche αξιολογεί τα ουσιώδη χαρακτηριστικά και την νομιμότητά τους.

➿ Στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά
➿ Σε συνεργασία με το 7ο Συνέδριο Ακουστικής Οικολογίας του ΕΚΠΑ

◾19:00 │ Auditorium Theo Angelopoulos – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
PODCAST ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: «35° ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ, Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» ΤΗΣ JULIE GAVRAS
58’-2024-Γαλλία
Ηχητικό ντοκιμαντέρ στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους

Η Julie Gavras περιπλανιέται στους δρόμους της Αθήνας, ακολουθώντας τα χνάρια της οικογένειάς της. Ο κομμουνιστής παππούς της λέγεται ότι διασώθηκε από τον φιλοβασιλικό αδελφό του κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου που διεξήχθη από το 1946 έως το 1949. Μια ιδιότυπη οικογενειακή ιστορία στενά συνυφασμένη με την ιστορία του τόπου.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με την Julie GAVRAS, σκηνοθέτιδα την οποία συντονίζει η Αύρα ΓΕΩΡΓΙΟΥ, σκηνοθέτιδα.
➿ Στα γαλλικά με διαδοχική μετάφραση

➿ Σε συνεργασία με το France Culture. L’Expérience / Παραγωγή : France Culture. 35° στην Αθήνα. Ο πατέρας μου, ο γιος μου και ο ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος/ Μια παραγωγή της Julie Gravas σε σκηνοθεσία του Gilles Blanchard, που μεταδόθηκε από το France Culture στις 17 Φεβρουαρίου 2024.

◾21:30 │ ΡΟΜΑΝΤΣΟ, Αναξαγόρα 3
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ «ELECTROCHOCS»
Ένα εκλεπτυσμένο μουσικό και ηλεκτροακουστικό πρόγραμμα που επιμελήθηκαν οι διοργανωτές του 7ου Συνεδρίου Ακουστικής Οικολογίας και η ομάδα του ΡΟΜΑΝΤΣΟ.

21:30-22:30│Ricardo CLIMENT (Sonic Tales of a Windsurfer), Παναγιώτης ΚΟΚΟΡΑΣ (APE), Ιωάννα ΜΑΥΡΙΚΗ (Strident crowd release), Erik KLINGA (Steglits), Jozi ANDERSON (Antarctic Iceberg to Sea Hear), και Θάνος ΠΟΛΥΜΕΝΕΑΣ-ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ (Tettix-A’)

22:30-23:30 │ «INFINITE BODY»
Με τους: Andrew BUNSELL, συνθέτης & Marie D’ELBÉE, εικαστικός
Στη διασταύρωση της ζωντανής μουσικής, της σκηνογραφίας και της εγκατάστασης, η performance «Infinite Body» αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Γαλλο-Βρετανού συνθέτη Andrew Bunsell και της Γαλλίδας εικαστικού Marie d’Elbée. Η performance «Infinite Body» εξερευνά τις έννοιες της διευρυμένης συνείδησης και των αλλοιωμένων συνειδησιακών καταστάσεων μέσα από τα φαινόμενα της μεταμόρφωσης, της έκστασης και της εξωσωματικής εμπειρίας, μετατοπίζοντας τον ορισμό του εαυτού και της ύλης.

23:30-01:00│ Αλίκη ΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗ, resident DJ του ROMANTSO

01:00 – 02:30 │Τζέφ ΒΑΓΓΕΡ, resident DJ του ROMANTSO

➿ Είσοδος ελεύθερη
➿ Σε συνεργασία με το 7ο Συνέδριο Ακουστικής Οικολογίας του ΕΚΠΑ και το ΡΟΜΑΝΤΣΟ


🟡 ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024

◾11:30│ Auditorium Theo Angelopoulos – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
PODCAST ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: «Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ PODCAST; ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΜΙΑΣ ΗΧΗΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ»
Με τους: Νεφέλη ΣΑΝΗ, sound artist και περφόρμερ, Δημήτρης ΡΟΪΔΗΣ, ηθοποιός και μουσικός, και Κωνσταντίνα ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, sound artist και μουσικοπαιδαγωγός.
Συντονισμός: Δημήτρης ΚΟΥΤΣΙΑΜΠΑΣΑΚΟΣ, σκηνοθέτης και καθηγητής (Τμήμα Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

Οι τρείς νικητές του βραβείου «Ανερχόμενου Δημιουργού Ακουστικού Ντοκιμαντέρ», που απονέμεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (τμήμα podcast), Νεφέλη Σάνη (2022), Δημήτρης Ροΐδης (2023) και Κωνσταντίνα Σταυροπούλου (2024) είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο Sound Documentary International Summer Programme της ENS Louis-Lumière. Με αφετηρία την ακρόαση των ηχητικών έργων που δημιούργησαν στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, μας προσκαλούν να στοχαστούμε πάνω στη σημασία του ήχου στις καλλιτεχνικές τους πρακτικές και να μοιραστούμε τις απόψεις τους για την ηχητική δημιουργία στην Ελλάδα.

➿ Στα ελληνικά
➿ Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (τμήμα podcast) και το ENS Louis-Lumière.

ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ:

«Παράσιτα» (Nuisibles) των Δημήτρη Ροϊδη και Ka-Young Park
Στα γαλλικά και στα αγγλικά, με ελληνικούς υπότιτλους
13’-2023- Γαλλία
Το ηχητικό ντοκιμαντέρ «Nuisibles» εξετάζει υποκείμενες πτυχές της αποανθρωποποίησης. Στο ηχητικό αυτό έργο, δύο κόσμοι αλληλοσυνδέονται με ένα περίεργο τρόπο: αυτός ενός απεντομωτή με έδρα το Παρίσι και των προσωπικών ιστοριών καταπιεσμένων νέων. Μετά από τις δημόσιες δηλώσεις του σωματείου των αστυνομικών στις 30 Ιουλίου, οι δύο αυτοί κόσμοι διασταυρώνονται ξαφνικά. Έκτοτε, όλες οι σιωπηλές φωνές αρχίζουν να ακούγονται.

«Ρωγμές στο τσιμέντο» (Concrete Fissures) των Νεφέλη Σάνη και Sohyeon Park
Στα γαλλικά και στα αγγλικά, με ελληνικούς υπότιτλους
13’-2022-Γαλλία
Σε κοντινή απόσταση από την ENS Louis-Lumière στο Saint-Denis, μεγάλα κατασκευαστικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο συνεχής θόρυβος του εργοταξίου κατακλύζει όλη την περιοχή. Το 2024, το Saint-Denis φιλοξένησε το Ολυμπιακό Χωριό των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Για το λόγο αυτό, οι κάτοικοι της περιοχής απομακρύνθηκαν βίαια και μετεγκαταστάθηκαν σε άλλα σημεία της πόλης μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα. Το ηχητικό ντοκιμαντέρ «Concrete Fissures» εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο τα ηχοτοπία μεταβάλλονται ως αποτέλεσμα του αστικού εξευγενισμού-καπιταλισμού. Μέσα από μία σειρά συνεντεύξεων με εργάτες του εργοταξίου, περίοικους, πολέμιους των Ολυμπιακών Αγώνων και με έναν πρώην κάτοικο, το ηχητικό ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει μια κρυφή πτυχή των Ολυμπιακών Αγώνων. Παράλληλα, το ταξίδι αυτό ξυπνάει τις δικές μας αναμνήσεις από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα και την Κορέα.

«Το μέλλον είναι ήδη εδώ» (L’avenir est déjà ici) των Κωνσταντίνα Σταυτοπούλου και Joewackle J. Kusi
Στα γαλλικά και στα αγγλικά, με ελληνικούς υπότιτλους
15’-2024- Γαλλία
Το ηχητικό ντοκιμαντέρ «L’avenir est déjà ici» διερευνά την άνοδο της ακροδεξιάς στη Brest, μια πόλη της βόρειας Γαλλίας που αποτελούσε παραδοσιακό «κάστρο» της Αριστεράς. Μέσα από τα βιώματα τριών ακτιβιστών, ανακαλύπτουμε ένα μέρος της αντιφασιστικής κοινότητας της πόλης. Διερευνούμε την ανάδυση της φασιστικής δραστηριότητας, τις αυξανόμενες εντάσεις και τις επιπτώσεις του φαινομένου στην τοπική κοινότητα.

◾17:00 │ Auditorium Theo Angelopoulos – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
PODCAST ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ» (VOYAGE EN PAYS DOCUMENTAIRE) ΤΗΣ IRÈNE OMELIANENKO
Ηχητικό ντοκιμαντέρ στα γαλλικά, με ελληνικούς υπότιτλους │62’-2024-Γαλλία

Το ταξίδι που επιμελήθηκε η Irène Omélianenko, δημιουργός ντοκιμαντέρ και πρώην υπεύθυνη προγράμματος ντοκιμαντέρ στο ραδιοφωνικό σταθμό France Culture, αποτελεί μία ηχητική περιήγηση στο γαλλικό ντοκιμαντέρ όπως αυτό εξελίχθηκε από τις απαρχές του ραδιοφώνου μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. Μέσα από μία συλλογή τριάντα ηχητικών αποσπασμάτων, που λειτουργούν ως ανοικτά παράθυρα στον κόσμο και το χρόνο, σκιαγραφείται το ηχητικό τοπίο μίας εποχής που εκτείνεται από το 1941 έως το 1996.

Μετά την ακρόαση θα ακολουθήσει συζήτηση με τις Irène OMELIANENKO, ντοκιμαντερίστρια, Julie GAVRAS, σκηνοθέτιδα και Εύα ΣΤΕΦΑΝΗ, σκηνοθέτιδα, γύρω από την ποιητικότητα του ντοκιμαντέρ.
Συντονισμός: Anne-Claire LAINÉ, Διευθύντρια του Φεστιβάλ Longueur d’Ondes.

➿ Στα γαλλικά και στα ελληνικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία
➿ Στο πλαίσιο της Λευκής κάρτας στο Φεστιβάλ Longueur d’Ondes


🟡 ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024

◾16:00 │ Περιοχή Εξαρχείων
ΗΧΟΒΟΛΤΑ: «ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ»
Με τους: Olivier GIVRE, ερευνητής (Πανεπιστήμιο Lumière-Lyon 2), Ντάνα ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ, ερευνήτρια και σχεδιάστρια ήχου και Γιώργος ΣΑΜΑΝΤΑΣ, ερευνητής και σχεδιαστής ήχου

Ο ηχητικός περίπατος «εν κινήσει» επιχειρεί μία ενεργή ακρόαση σε σημεία ενδιαφέροντος του κέντρου της πόλης. Με αφετηρία το Γαλλικό Ινστιτούτο και περπατώντας όλοι μαζί ως τα Εξάρχεια, εντοπίζουμε τόπους ηχητικού ενδιαφέροντος και μοιραζόμαστε σκέψεις γύρω από τον ήχο και τον δημόσιο χώρο.

➿ Σημείο εκκίνησης : Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31, 106 80)
➿ Στα γαλλικά και στα ελληνικά
➿ Δεν απαιτείται εξοπλισμός
➿ Ελεύθερη συμμετοχή, χωρίς προκράτηση θέσεων


.//.
H πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ηχητικής Δημιουργίας «Ένας κόσμος ήχων» περιλαμβάνει παράλληλες δράσεις με απαραίτητη δήλωση συμμετοχής, μεταξύ των οποίων, ένα πενθήμερο σεμινάριο εισαγωγής στη ραδιοφωνική δημιουργία με τις ραδιοφωνικές παραγωγούς Sarah LEFEVRE και Norah BENARROSH ORSONI (La Cassette, ραδιοφωνική σχολή της κολεκτίβας Transmission), , ένα εργαστήριο που απευθύνεται σε Έλληνες φοιτητές και ερευνητές, καθώς και ένα επιστημονικό σεμινάριο σε συνεργασία με την Γαλλική Σχολή Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του ερευνητή Olivier GIVRE, και των ερευνητών και σχεδιαστών ήχου Ντάνα ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ και Γιώργο ΣΑΜΑΝΤΑ (Collectif Akoo.o / To Aesthate), καθώς και δύο σχολικές δραστηριότητες γύρω από το ποδόσφαιρο τυφλών με τον Ηλία ΜΑΣΤΟΡΑ, και γύρω από το ρόλο του ήχου στα βιντεοπαιχνίδια με την ηχητική δημιουργό Victoria HENRI-MARTIN.

04 - 10 Νοέ 2024

Διάφορα σημεία της Αθήνας

Είσοδος ελεύθερη
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης