Val de Loire, περιοχή αμπελώνων όπου διέμειναν οι μεγάλοι βασιλιάδες της Γαλλίας

Η Val de Loire είναι η μεγαλύτερη περιοχή της Γαλλίας που συμπεριλήφθηκε στη λίστα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Από το Sully-sur-Loire μέχρι την Nantes, αναγεννησιακοί πύργοι, μεσαιωνικά κάστρα, εντυπωσιακοί κήποι σας επιφυλάσσουν ένα εκπληκτικό ταξίδι.
Μπορείτε να απολαύσετε τα κρασιά της Loire και να ανακαλύψετε τη γαστρονομία της σε μια τρωγλοδυτική σπηλιά λαξευμένη στο βράχο, σ’ ένα εστιατόριο ή σε μια αγορά ενός παραδοσιακού χωριού.

Έχετε πολλούς τρόπους να ανακαλύψετε αυτή την περιοχή μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς:
- Οι γοτθικοί καθεδρικοί ναοί της Bourges, της Chartres, της Orléans και της Tours
- Περίπου εκατό πύργοι γύρω από το Λίγηρα και των παραποτάμων του: Cher, Indre, Loirή Vienne. Μεταξύ αυτών, 21 αξιοσημείωτοι πύργοι, όπως οι Chambord, Chenonceau και Amboise
 - Τα διαφορετικά κρασιά της περιοχής (Bourgueil, Chinon, Vouvray, Cheverny, Sancerre) θα σας χαρίσουν γευστικές απολαύσεις .
- Τρία εντυπωσιακά πάρκα: το Parc Naturel Régional de la Brenne, το Parc Naturel Régional de Loire-Anjou-Touraine και το Parc Naturel Régional du Perche, σας προτείνουν ευχάριστους περιπάτους.

Στην περιοχή αυτή, η ιστορία της Γαλλίας ξεδιπλώνεται μεταξύ μεγαλοπρεπών μνημείων και κήπους γαλλικού τύπου.
Σε αυτά τα προνομιούχα μέρη της «γλυκιάς Γαλλίας» έζησαν μερικοί από τους πρώτους μεγάλους συγγραφείς. Τον 16ο αιώνα ο Rabelais, κοντά στην πόλη Chinon, ο Ronsard, που γεννήθηκε στην Vendômois και ο Bellay στην Anjou, σμίλευσαν και εμπλούτισαν τη νέα γαλλική γλώσσα, προσφέροντας αυτό το δώρο στις επόμενες γενιές καθώς και τα αξέχαστα έργα τους στην αιωνιότητα.


Ειδικότερα
: προορισμός
Chinon, η πόλη που ενέπνευσε τον Rabelais

Η Chinon, μεσαιωνική πόλη γνωστή για τους αμπελώνες και τα κόκκινα κρασιά της με πικάντικα αρώματα, είναι η αγαπημένη πόλη του François Rabelais, του εμβληματικού συγγραφέα της Αναγέννησης.
Ο Rabelais, βαθιά επηρεασμένος από τα τοπία της περιοχής, τοποθετεί εκεί τη δράση του διάσημου μυθιστορήματός του Gargantua.
Στην καρδιά της πόλης, ανακαλύψτε τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια με τα ξύλινα σπίτια. Μπορείτε, επίσης, να επιβιβαστείτε σε μια μικρή φρεγάτα, παραδοσιακό πλοίο της περιοχής, για μια βόλτα στην Vienne. Μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε τα κελάρια και να ανακαλύψετε τη μέθοδο παραγωγής, ή να απολαύσετε μια στιγμή γευσιγνωσίας.


Μη χάσετε: το Château de Chambord

Ποιος άλλος από έναν ποιητή θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα ένα τόσο ονειρεμένο παλάτι;
Απόσπασμα κειμένου του Alfred de Vigny, από το μυθιστόρημα Cinq Mars. Διαθέσιμο μόνο στα γαλλικά, για να το διαβάσετε πατήστε σε αυτό το σύνδεσμο


Chambord, μεταξύ Αναγέννησης και μεσαιωνικής έμπνευσης
Στις αρχές του 16ου αιώνα, ένα παλάτι υψώνεται στην καρδιά της Sologne, στην άκρη ενός δάσους πλούσιου σε κυνήγι. Ο François 1er, τότε νέος βασιλιάς, που στέφεται με τη δόξα της Marignan, παραγγέλνει την κατασκευή του. Αυτό το μνημείο μοιάζει περισσότερο μ’ έναν ιερό τόπο ή ένα έργο τέχνης παρά με μία αρχοντική κατοικία.
Το château de Chambord είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά κτίρια της Αναγέννησης. Η αρχιτεκτονική του είναι ένα μίγμα μεταξύ παραδοσιακών στοιχείων της γαλλικής μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και εκείνων που δανείστηκε από την ιταλική Αναγέννηση.


Πηγές:

Rendezvousenfrance.com

www.vinsvaldeloire.fr

www.chambord.org

www.valdeloire-tourisme.fr