Bourgogne, μια μεγαλειώδης και ιστορική περιοχή

Τα κλίματα του αμπελώνα της Bourgogne συμπεριλήφθηκαν τον Ιούλιο του 2015 στη λίστα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Τα κλίματα είναι «σαφώς προκαθορισμένα αγροτεμάχια αμπελώνων στις πλαγιές των ακτών της Nuits και της Beaune, νότια της Dijon. Διαφέρουν μεταξύ τους από συγκεκριμένες φυσικές συνθήκες (γεωλογία, έκθεση, ποικιλία ...) που έχουν διαμορφωθεί από την ανθρώπινη εργασία και έχουν σταδιακά προσδιοριστεί σε σχέση με το κρασί που παράγουν [...] Η περιοχή είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα οινοπαραγωγής από την εποχή του Μεσαίωνα».

Η Bourgogne είναι παγκοσμίως γνωστή για τους αμπελώνες της, κυρίως στις περιοχές Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise, mâconnais, Beaujolais και Chablis. Γνωστή επίσης για τη γαστρονομία της, η Bourgogne προσφέρει μια ποικιλία από παραδοσιακές συνταγές όπως τα περίφημα σαλιγκάρια της. Το γαλλικό απεριτίφ Kir, που έχει τις ρίζες του στην περιοχή αυτή, με βάση την crème de cassisκαι το aligoté, πήρε το όνομά του από τον κληρικό Félix Kir. Όταν αναμειχθεί με σαμπάνια γίνεται βασιλικό (Kir royal).

Η Bourgogne είναι επίσης μια χώρα πλούσια σε αξιοθέατα, μοναδικά, όπως ο βράχος της Solutré και το Arboretum Pézanin. Κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία της φωτογραφίας: στη Chalon-sur-Saône είναι το Μουσείο Φωτογραφίας του Nicéphore Nièpce, που θεωρείται ο εφευρέτης μιας τεχνικής που θα εξελιχθεί σε πραγματική τέχνη.

Για να βρείτε τη συνταγή από τα ξακουστά σαλιγκάρια της Βουργουνδίας επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.marmiton.org/recettes/recette_escargots-de-bourgogne_53773.aspx


Ειδικότερα: προορισμός Beaune, απότο Corton στο Montrachet


Στην καρδιά της Côte de Beaune και της Hautes Côtes de Beaune, ο προορισμός « Beaune, από το Corton στο Montrachet » βρίσκεται στον κύριο άξονα επικοινωνίας της Μεσογείου με τη Βόρεια Ευρώπη. Προτείνει σαράντα οινοποιεία, τριάντα περιποιημένα καταλύματα, περίπου είκοσι εστιατόρια με παραδοσιακή κουζίνα, και αξιοθέατα πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως το Château de Pommard, το Château de Chassagne-Montrachet, το Château de Demigny, το Μουσείο Hôtel Dieu και το Hospices de Beaune.


Μη χάσετε: το μνημείο Hospices de Beaune

Το μνημείο Hospices de Beaune ιδρύθηκε το 1443 από τον καγκελάριο του δουκάτου της Bourgogne Nicolas Rolin και τη σύζυγό του Guigone de Salins. Στους πλούσιους ξενώνες του ανήκει και ένας αναγνωρισμένος αμπελώνας, ο οποίος δημιουργήθηκε χάρη στις δωρεές των φεουδαρχών της Bourgogne κατά τον Μεσαίωνα. Ο αμπελώνας αποτελείται σήμερα από σχεδόν 61 εκτάρια αμπελιών με καλλιεργούμενες ποικιλίες το Pinot Noir και το Chardonnay.

155η δημοπρασία κρασιών του Hospices de Beaune – Από 13 έως 15 Νοεμβρίου 2015

Η περιοχή της Beaune γιορτάζει, με την ευκαιρία αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε τρεις δοξασμένες μέρες: την Αδελφότητα των Ιπποτών του Tastevin στον πύργο Clos de Vougeot, την Paulée της Meursault και τις δημοπρασίες κρασιών του Hospices de Beaune. Πολλές εκδηλώσεις γευσιγνωσίας πραγματοποιούνται σε διάφορα μέρη, οι δρόμοι της Beaune ζωντανεύουν με θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις και θεάματα. Στη διάρκεια των τριών αυτών ημερών γιορτάζεται η 155η δημοπρασία του κρασιού του Hospices de Beaune, που γίνεται στο Συνεδριακό Κέντρο της Beaune και είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό.


Πηγές
 :

Rendezvousenfrance.com

whc.unesco.org › Culture › Centre du patrimoine mondial

www.bourgogne-tourisme.com

www.ot-beaune.fr