Φεστιβάλ Μασσαλίας: χορός

marseille_01.jpg


Το φεστιβάλ
20η έκδοση: 14 Ιουνίου – 17 Ιουλίου 2015

Ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ για τη σύγχρονη δημιουργία διεθνώς και σημείο αναφοράς στην περιοχή του, το Φεστιβάλ Μασσαλίας παρουσιάζει, από την δημιουργία του το 1996, ένα τολμηρό και πολυθεματικό πρόγραμμα.
Εδώ και 20 χρόνια ενώνει μεγάλα ονόματα της διεθνούς δημιουργίας και αναδυόμενους καλλιτέχνες: πολλοί έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο Φεστιβάλ αυτό. Στην καρδιά του προγράμματος ο χορός, που διασταυρώνεται με το θέατρο, τη μουσική και τα εικαστικά.
Για να γιορτάσει τα 20α του γενέθλια, η ομάδα του φεστιβάλ προσέθεσε στο πρόγραμμα μία αναδρομική έκδοση: Το φεστιβάλ σε εικόνες. Ο Francis Cossus σχολιάζει το σκεπτικό του φεστιβάλ: « Μία σκέψη η οποία, ασταμάτητα, προσπαθεί να συνδέσει τα όντα εξιδανικεύοντας τις διαφορές τους. Μία σκέψη – παρατηρητήριο, κατ’ εικόνα της πόλης-λιμάνι, βασικό σημείο συνάντησης Βορρά/ Νότου, που μας μαθαίνει ότι το να επιστρέφουμε στον εαυτό μας, είναι πάντα, και πρωτίστως, το να αφηνόμαστε στη μαγεία των άλλων».
Πλήρες πρόγραμμα: http://festivaldemarseille.com


MuCEM, ένας εμβληματικός χώρος ανανέωσης και ανοίγματος

Στην είσοδο του παλιού λιμανιού της Μασσαλίας βρίσκεται το MuCEM, το μουσείο των ευρωπαϊκών και μεσογειακών πολιτισμών, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Rudy Riciotti, το οποίο άνοιξε τις πύλες του το 2013. Αυτό το μουσείο είναι από μόνο του ένα μεγάλο έργο για την Μεσόγειο και την πόλη της Μασσαλίας, η οποία πήρε το όνομα της γύρω στο 600 π.Χ. από Έλληνες ναυτικούς της Φώκαιας.
Οι συλλογές του MuCEM και των μεγαλύτερων γαλλικών και ξένων μουσείων συνέβαλλαν στο εγχείρημα. Αυτή η παρουσίαση φιλοδοξεί να φωτίσει βαθμιαία μία ιστορία με πολλές πλευρές της Μεσογείου με τα τοπία ης, τις πόλεις και τις ακτές της και να επιτρέψει έτσι να καταλάβουμε καλύτερα κάποια βασικά ζητήματα του σύγχρονου κόσμου.

MuCEM plage, μια πρωτότυπη ιδέα
Στην προβλήτα του παλαιού λιμανιού της Μασσαλίας, με θέα τα νησιά Frioul και το ανοιχτό πέλαγος, το MuCEM δημιουργεί, με τη συμμετοχή μίας ομάδας καλλιτεχνών, πολεοδόμων και αρχιτεκτόνων «Yes we camp», μια πραγματική παραλία με άμμο στην άκρη της εσπλανάδας, από τις 25 Ιουλίου έως τις 21 Αυγούστου. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο ραντεβού με τον πολιτισμό μέσω διαφορετικών χαλαρών δραστηριοτήτων: συνεδρίες γιόγκα στην παραλία, καφέ – συζητήσεις, εργαστήρια χειροτεχνίας για οικογένειες, κλήρωση εισιτηρίων για δωρεάν είσοδο στο μουσείο και πολλές επισκέψεις για να ανακαλύψετε το μουσείο με άλλο τρόπο.


Πώς να έρθετε…

  • Απευθείας πτήσεις από Αθήνα για Μασσαλία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού