Μετς, Centre Pompidou, Λωρραίνη

Το Centre Pompidou-Metz

Το πολιτιστικό αυτό κέντρο αφιερωμένο στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη, παράρτημα του Centre Pompidou στο Παρίσι-Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, άνοιξε τις πόρτες του στην πόλη Metz το 2010. Σε απόσταση μόλις 82 λεπτών από το Παρίσι με το τρένο, προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις συλλογές του Centre Pompidou, το οποίο με 65 000 έργα, έχει μια από τις δύο καλύτερες συλλογές στον κόσμο – και την πιο σημαντική στην Ευρώπη – στον τομέα της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.

Το Centre Pompidou-Metz, που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Shigeru Ban και Jean de Gastines, προσφέρει εκθεσιακούς χώρους που καλύπτονται από μια εντυπωσιακή σκεπή, η οποία θυμίζει κινέζικο καπέλο.

Τρεις εκθέσεις προτείνονται αυτή την περίοδο :

Cosa mentale. Les imaginaires de la télépathie dans l'art du XXe siècle, από 28 Οκτωβρίου 2015 έως 28 Μαρτίου 2016

Phares, έως τις 15 Φεβρουαρίου 2016 : Από τον Pablo Picasso στον Anish Kapoor περνώντας από τους Fernand Léger, Joan Miró, Joan Mitchell και Yan Pei-Ming, η έκθεση παρουσιάζει έργα που σπάνια προβάλλονται στο κοινό λόγω του μεγέθους τους.

Kimsooja - To Breathe, από 26 Οκτωβρίου 2015 έως 4 Ιανουαρίου 2016
Στο πλαίσιο της χρονιάς Γαλλία-Κορέα, η καλλιτέχνις Kimsooja θα γεμίσει με ποίηση το Centre Pompidou-Metz. Το έργο της αποτελεί πρόσκληση για ταξίδι και μεταφέρει τον επισκέπτη στο χρωματιστό και ενδοσκοπικό κόσμο της.

Και σύντομα :

Sublime, από το Φεβρουάριο έως το Σεπτέμβριο 2016

Μέσα από την έννοια του sublime (έξοχου), που περιγράφει το δοκιμασμένο ανακάτεμα έλξης και απώθησης απέναντι στις ανεξέλεγκτες εκδηλώσεις των στοιχείων, η έκθεση εξερευνά την πολυπλοκότητα της σχέσης μας με τη φύση.

Περισσότερες εκδηλώσεις και ξεναγήσεις για κάθε κοινό:

http://www.centrepompidou-metz.com
http://be.france.fr/fr/a-decouvrir/centre-pompidou-de-metz?btl=1

 

Metz : το φως, η πολιτιστική κληρονομιά και οι κήποι είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πόλη αυτή

Η εξερεύνησή σας θα μπορούσε να συνεχιστεί στην πόλη Metz. Σας προτείνουμε μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα μέρη της πόλης :

- ο διάσημος καθεδρικός νάος του Saint-Étienne, που χτίστηκε από το 1220 έως το1522, διαθέτει ένα κλίτος ύψους 42 μέτρων που τον καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα γοτθικά κτίρια της Ευρώπης.

- το Musée de la Cour d’Or που φιλοξενεί μια από τις πιο σημαντικές γαλατο-ρωμαϊκές αρχαιολογικές συλλογές της Γαλλίας.

- η Arsenal, μια από τις πιο όμορφες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης, που φιλοξενεί την Εθνική Ορχήστρα της Λωρραίνης.

- ο περίπατος 36 χλμ, παράλληλα στους ποταμούς Moselle και Seille.

- η Πύλη των Γερμανών, η μοναδική γέφυρα κάστρο που υπάρχει ακόμα στη Γαλλία.

 

Λωρραίνη, μια περιοχή πλούσια σε γαστρονομία και με εξαιρετική πολιτιστική κληρονομιά, ειδικότερα στην τέχνη της υαλουργίας

Η γαστρονομία της Λωρραίνης είναι παγκοσμίως γνωστή : η κις λορέν, οι μαντλέν (de Commercy ή de Liverdun), τα macarons (de Boulay ή de Nancy), το διάσημο baba au rhum και τα φανταστικά mirabelle (κορόμηλα), σε κάθε μορφή τους, έγιναν σημεία αναφοράς της γαλλικής γαστρονομίας.

Η πολιτιστική κληρονομιά της συναντάται σε πολλά μέρη και λαμβάνει διάφορες μορφές : μια φωτεινή μεταλλική δομή της οποίας οι αντανακλάσεις φωτίζουν την πλατεία Stanislas στο Νανσύ, οι « φωτοσκιάσεις » του ζωγράφου από τη Λωρραίνη Georges de La Tour, ο καθεδρικός ναός Saint-Etienne της πόλης Μetz, το κάστρο της Lunéville, οι Οχυρώσεις της Longwy που είναι εγγεγραμμένες στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco, τα υπέροχα Βιτρό του Μαρκ Σαγκάλ, η Αρτ Νουβώ στο Νανσύ που έδωσε ζωή τον 19ο αιώνα στη διάσημη Σχολή του Nancy (Emile Gallé, αδερφοί Daum) • όμορφα αντικείμενα σκορπισμένα σε ολόκληρο τον κόσμο. Υαλουργία, επίπλωση, υαλογραφία, κεραμική, βυρσοδεψία, σιδηροτεχνία, αρχιτεκτονική, συμμετέχουν σ’άυτό το τεράστιο κίνημα ανανέωσης των διακοσμητικών τεχνών.

Στη Λωρραίνη, τα Χριστούγεννα προετοιμάζονται από τη γιορτή του Saint-Nicolas… στο Νανσύ στις 4, 5 και 6 Δεκεμβρίου 2015. Η γιορτή αυτή, που αναφέρεται στον Saint Nicolas de Myre, είναι μια παράδοση ζωντανή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ορισμένες γαλλικές περιοχές. Παρελάσεις, πυροτεχνήματα –στην πολύ όμορφη πλατεία της πόλης, την πλατεία Stanislas-, το χωριό του Saint Nicolas, διαδρομές με άλογα, μουσικές και θέατρα δρόμου, pains d’épices και σοκολάτες σας περιμένουν υπό την ευχάριστη μυρωδιά του brioche και του ζεστού κρασιού…