Διαγωνισμός «Comme des chefs 2025» – για μια δημιουργική και βιώσιμη μεσογειακή γαστρονομία

Κοινό: μαθήματα σε τμήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) σε όλη την Ελλάδα (δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα)

Θέμα: «Πάρτε τις σπάτουλες σας! Η καλύτερη μεσογειακή συνταγή του 2050»

Σκοπός του διαγωνισμού

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τα Γαλλικά Ινστιτούτα της Ιταλίας, πρόκειται να διεξάγουν το 2025 τον διαγωνισμό «Comme des chefs!» για σπουδαστές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής των Σ.Α.Ε.Κ. σε όλη την Ελλάδα.
Στόχος του διαγωνισμού είναι η προώθηση της χρήσης της γαλλικής γλώσσας στην επαγγελματική εκπαίδευση, ιδίως σε τομείς όπου η γαλλική γλώσσα διδάσκεται ήδη στην Ελλάδα και η γνώση της προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης.
Στόχος του διαγωνισμού είναι να συνεργαστεί κάθε τάξη για την εκτέλεση μιας συνταγής στα γαλλικά με βάση το προτεινόμενο θέμα. Η πρόταση πρέπει να υποβληθεί γραπτώς και σε μορφή βίντεο.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι μεταδευτεροβάθμιες επαγγελματικές σχολές της Ελλάδας, οι οποίες παρέχουν μαθήματα μαγειρικής, γαστρονομίας ή ζαχαροπλαστικής και περιλαμβάνουν τα γαλλικά στο πρόγραμμα σπουδών τους. Ο διαγωνισμός αυτός απευθύνεται ιδιαίτερα σε δημόσιες και ιδιωτικές Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.).
Οι συμμετοχές πρέπει να υποβληθούν από έναν καθηγητή γαλλικών ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή τον διευθυντή του ιδρύματος, ως εκπρόσωπο της τάξης. Οι ατομικές συμμετοχές δεν θα γίνουν δεκτές.
Οι συμμετοχές πρέπει να υποβληθούν μέχρι τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) της 14 Φεβρουαρίου 2025 μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: https://forms.gle/McsDJMtu7Z91aymF8
Δεν θα γίνονται δεκτές συμμετοχές εφόσον δεν έχει πραγματοποιηθεί εγγραφή. Συμμετοχές που θα υποβληθούν πέραν αυτής της ημερομηνίας δεν θα ληφθούν υπόψη.

Διαδικασία συμμετοχής

Κάθε συμμετέχουσα τάξη θα πρέπει να επινοήσει μια συνταγή (ορεκτικό, κυρίως πιάτο ή επιδόρπιο) με θέμα τη μεσογειακή κουζίνα του μέλλοντος και να την παρουσιάσει στα γαλλικά. Η συνταγή θα πρέπει να αποτυπώνει τις επιρροές, τα υλικά και τους τρόπους μαγειρέματος στην περιοχή της Μεσογείου, προσδίδοντας παράλληλα μια δημιουργική/φουτουριστική πινελιά.
Η συνταγή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα ζητήματα βιωσιμότητας στην περιοχή της Μεσογείου: θα πρέπει να προωθεί την ορθολογική χρήση των πόρων, να προάγει την επιλογή τοπικών και εποχιακών συστατικών και να σέβεται το περιβάλλον.
Προς διευκόλυνση κάθε συμμετέχουσας τάξης, θα προσφερθούν διαδικτυακά σεμινάρια τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο από γαλλόφωνους σεφ, τα οποία θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν τεχνικές και γλωσσικές δεξιότητες.
Η συνταγή πρέπει να παρουσιαστεί προφορικά στα γαλλικά από τους συμμετέχοντες μαθητές με τη μορφή βίντεο, αλλά και να υποβληθεί γραπτώς στα γαλλικά και τα ελληνικά. Ο σύνδεσμος για τα βίντεο και η γραπτή συνταγή πρέπει να αποσταλούν πριν από την 7 Απριλίου 2025 στην ακόλουθη διεύθυνση: [email protected].
Μια κριτική επιτροπή επαγγελματιών, με πρόεδρο τον σεφ Jean-Marie Hoffmann, σεφ της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, θα επιλέξει τις τρεις καλύτερες συνταγές. Τα κριτήρια επιλογής, εκτός από τη συμμόρφωση με τις δοθείσες οδηγίες, θα είναι τα εξής: πρωτοτυπία και δημιουργικότητα της συνταγής, ποιότητα εκτέλεσης, χρήση της γαλλικής γλώσσας, ομαδικό πνεύμα, ποιότητα του βίντεο.

Βραβείο

Η νικήτρια τάξη θα παρακολουθήσει ένα masterclass με έναν Γάλλο σεφ, το οποίο θα διεξαχθεί στην εκπαιδευτική της μονάδα. Βραβεία θα απονεμηθούν στις τάξεις που θα κατακτήσουν τη 2η και την 3η θέση.
Οι 10 καλύτερες συνταγές θα συμπεριληφθούν σε ένα δίγλωσσο βιβλίο συνταγών, το οποίο θα αποσταλεί σε ψηφιακή μορφή στους νικητές, αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες.

Χρονοδιάγραμμα

– Προθεσμία εγγραφής: 14 Φεβρουαρίου 2025
– Διαδικτυακά σεμινάρια με Γάλλους σεφ: 15 Φεβρουαρίου έως 21 Μαρτίου 2025 (οι ημερομηνίες θα επιβεβαιωθούν)
– Προθεσμία υποβολής βίντεο και γραπτής συνταγής: 7 Απριλίου 2025
– Δημοσίευση των αποτελεσμάτων: την εβδομάδα της 5ης Μαΐου 2025

Η συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα συνεπάγεται την πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή των παρόντων κανόνων στο σύνολό τους.

Επικοινωνία

Τμήμα Εκπαιδευτικής Συνεργασίας της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα: [email protected]


Σύλληψη

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Υπό την Αιγίδα

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού – Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης