Bienvenue! Καλωσορίσατε στον κόσμο της γαλλοφωνίας

Με αφορμή την 19η Σύνοδο Κορυφής του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας που θα διεξαχθεί στο Παρίσι και στο Villers-Cotterêts στις αρχές Οκτωβρίου, η Γαλλία διοργανώνει το Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας «Refaire le Monde» με δράσεις τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα συμπράττει με τις Πρεσβείες γαλλόφωνων χωρών στην Ελλάδα και ειδικότερα με τις Πρεσβείες του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Ρουμανίας και της Ελβετίας, διοργανώνοντας μια μεγάλη ημέρα της Γαλλοφωνίας που θα λάβει χώρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα, στις 21 Σεπτεμβρίου.

Αυτή η ολοήμερη γιορτή επιδιώκει να αναδείξει την ποικιλομορφία και τη δημιουργικότητα του γαλλόφωνου κόσμου.

🟡🟡🟡 Κυριότερες στιγμές της ημέρας…

  • Στις 10:00, η Πρεσβεία της Ρουμανίας και το Ρουμανικό Ινστιτούτο Πολιτισμού θα ανοίξουν τις εορταστικές εκδηλώσεις με μία μουσική παράσταση εμπνευσμένη από τον Μικρό Πρίγκιπα του Antoine de Saint Exupéry και ερμηνευμένη από τους μουσικούς Clara Cernat και Thierry Huillet.
  • Στις 12:15, η Πρεσβεία του Λουξεμβούργου προτείνει την προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων Ερνέστ & Σελεστίν: Το Ταξίδι (Ernest et Célestine: Le Voyage en Charabie) (των Jean-Christophe Roger, Julien Chheng).
  • Η Πρεσβεία της Ελβετίας θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους με δύο αφηγήσεις παραμυθιών από τον ηθοποιό Gilles Decorvet, στα ελληνικά στις 13:30 και στα γαλλικά στις 15:00.
  • Οι λάτρεις της τέχνης του δρόμου θα ενθουσιαστούν με την έκθεση «Street Art Belge Belgium» που θα εγκαινιάσει η Πρεσβεία του Βελγίου στις 18:00 και η οποία θα είναι επισκέψιμη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Τέλος, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο O Μετεωρίτης, δίνει ραντεβού με το κοινό στις 19:00 στην ταράτσα του κτιρίου της οδού Σίνα, για ένα «απεριτίφ ποίησης» (apéro-poésie) που θα αναδείξει τη γαλλόφωνη ποιητική δημιουργία, με τις ποιήτριες Σοφία Καράμπαλη Farhat (Ελλάδα-Λίβανος), Κατερίνα Αποστολοπούλου (Ελλάδα) και Joanna Dunis (Γαλλία).

Οι εκδηλώσεις αυτές θα πλαισιωθούν από παράλληλες δραστηριότητες που θα διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καλύπτοντας διάφορους τομείς ενδιαφέροντος των επισκεπτών.
‘Όσοι και όσες έχουν έμπνευση, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα εργαστήρι ποιητικής δημιουργίας στις 11:00 (απαραίτητη δήλωση συμμετοχής), οι μελλοντικοί φοιτητές να παρακολουθήσουν την παρουσίαση για τις σπουδές στα γαλλικά στις 12:30 και οι λάτρεις των σπορ να λάβουν μέρος σε ένα μάθημα pilates στα γαλλικά στις 17:00. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη δημιουργία μίας συνεργατικής τοιχογραφίας, σε ξεναγήσεις στο ψηφιακό μουσείο Micro-Folie, σε παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας ή στις διάφορες ψυχαγωγικές και δημιουργικές δραστηριότητες που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ημέρας. Τέλος, οι ανανεωμένοι χώροι του Ινστιτούτου, εκ των οποίων η Βιβλιοθήκη Octave Merlier και οι αίθουσες μαθημάτων, θα ανοίξουν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν το κοινό της εορταστικής εκδήλωσης.

… ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα 🟡🟡🟡

 


 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩ ή συμβουλευτήτε το παρακάτω!

 


 

🍋 10:00 | Συναυλία για πιάνο και βιολί «Ο Μικρός Πρίγκιπας – Le Petit Prince»
🎈 Auditorium Theo Angelopoulos
ℹ️
Ευρύ κοινό

Mουσικοί: Clara Cernat και Thierry Huillet – Μουσική σύνθεση: Thierry Huillet – Βασισμένη στο ομότιτλο λογοτεχνικό έργο του Antoine de Saint Exupéry.
Μία πρόταση της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Ελλάδα  με την υποστήριξη του Ρουμανικού Ινστιτούτου Πολιτισμού.

Μία διασκευή του δημοφιλούς αριστουργήματος που αναζητά το βαθύτερο νόημα της ζωής μέσα από την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής. Επιλεγμένα αποσπάσματα του έργου αναδεικνύονται μέσα από τη μουσική σύνθεση για βιολί και πιάνο και την ερμηνεία των Clara Cernat και Thierry Huillet, μεταφέροντας μας στο απείρως μέγα και ταυτόχρονα απείρως μικρό σύμπαν του πιο πολυδιαβασμένου βιβλίου στον κόσμο. Η παράσταση περιλαμβάνει ηχητικά αποσπάσματα με τις φωνές του Μικρού Πρίγκιπα και του αφηγητή καθώς και δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης της NASA, συνθέτοντας μία ονειρική ατμόσφαιρα.

🍋 11:00 – 13:00 | Εργαστήριο ποιητικής γραφής
🎈 Αίθουσα Roger Milliex
ℹ️ Ευρύ κοινό – Στα γαλλικά (για όλα τα επίπεδα) – Περιορισμένος αριθμός θέσεων, απαραίτητη δήλωση συμμετοχής στο: [email protected]

Οι ποιήτριες Σοφία Καράμπαλη Farhat (Ελλάδα-Λίβανος), Κατερίνα Αποστολοπούλου (Ελλάδα) και Joanna Dunis (Γαλλία) σας υποδέχονται για ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής που απευθύνεται τόσο στους μυημένους όσο και στους πιο αρχάριους που απλά απολαμβάνουν τη συντροφιά των λέξεων. Το εργαστήρι περιλαμβάνει στιγμές ατομικής συγγραφής και συμμετοχικής ανταλλαγής, καθώς και καθοδήγηση για τη δημιουργία «βιβλίων ακορντεόν» όπου οι λέξεις παίρνουν μορφή.

🍋 12:15 | Προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Ερνέστ & Σελεστίν: Το Ταξίδι» («Ernest et Célestine: Le Voyage en Charabie»)
🎈 Auditorium Theo Angelopoulos
ℹ️ Ευρύ κοινό – Στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους

Ταινία των Jean-Christophe Roger, Julien Chheng (2022). Μία πρόταση της Πρεσβείας του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα.
Οι αξιαγάπητοι Ερνέστ και Σελεστίν ταξιδεύουν στη χώρα των αρκούδων, η οποία φημίζεται ως το σπίτι των καλύτερων μουσικών του κόσμου, για να φτιάξουν το σπασμένο βιολί του τροβαδούρου Ερνέστ. Όταν, όμως, φτάσουν θα ανακαλύψουν ότι όλα τα είδη μουσικής είναι πλέον απαγορευμένα και οι μελωδίες έχουν διαγραφεί από τις μνήμες των κατοίκων. Οι δυο τους, μαζί με έναν μυστηριώδη μασκοφόρο, θα προσπαθήσουν να ζωντανέψουν ξανά τη μουσική στη χώρα των αρκούδων.

🍋 12:30 | Παρουσίαση Σπουδές σε γαλλόφωνα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης
🎈 Αίθουσα Gisèle Vivier
ℹ️
Ευρύ κοινό

Γαλλόφωνες σπουδές: πού, πώς, πότε; Οι εκπρόσωποι του γραφείου Campus France και της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Ελλάδα απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις σας.

🍋 13:30 (στα ελληνικά) & 15:00 (στα γαλλικά) | Παραμύθια της Ελβετίας με τον Gilles Decorvet
🎈 Αίθουσα Petit Prince
ℹ️ Ευρύ κοινό – Στα ελληνικά και στη συνέχεια στα γαλλικά

Μία πρόταση της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα.
Δύο αφηγήσεις παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους (στα ελληνικά και στη συνέχεια στα γαλλικά) από τον Ελβετό αφηγητή παραμυθιών Gilles Decorvet. Στην Ελβετία, όπως και παντού αλλού στον κόσμο, λέμε παραμύθια. Άλλα είναι αστεία, άλλα τραγικά, αλλά όλα είναι ποιητικά και γεμάτα αλήθειες. Λέμε, π.χ., την ιστορία του τσαγκάρη που ερωτεύτηκε μια πριγκίπισσα που δεν είχε δει ποτέ του, λέμε και το παραμύθι του τριχωτού Γίγαντα και την παράδοση της Λευκής Κυρίας που αιωνίως καρτερεί τον ερχομό του έρωτά της…

🍋 16:00 – 17:00 | «Francovision» στο ψηφιακό μουσείο Micro-Folie
🎈 Χώρος Micro-Folie
ℹ️ Ευρύ κοινό – Στα γαλλικά & ελληνικά

Ξεπερνώντας ακόμη και την Eurovision, έρχεται η «Francovision» ! Η καθηγήτριά μας, Mathilde σας προσκαλεί να ανακαλύψετε γαλλόφωνους καλλιτέχνες και να ψηφίσετε τον αγαπημένο σας καλλιτέχνη…

🍋 17:00 | Μάθημα Pilates στα γαλλικά
🎈 Αίθουσα Petit Prince
ℹ️ Ευρύ κοινό

Γυμναστείτε με τη μέθοδο του Pilates στα γαλλικά με την καθηγήτριά μας, Claire εξασκώντας ταυτόχρονα το σώμα και το λεξιλόγιό σας! Προτείνεται στους συμμετέχοντες να φορούν άνετα ρούχα.

🍋 17:00 – 19:00 | Voice Radio dj set
🎈 Αυλή
ℹ️ Ευρύ κοινό

Σε συνεργασία με το ραδιοφωνικό σταθμό της Voice 102,5.

🍋 18:00 | Εγκαίνια της έκθεσης «Street Art Belgium»
🎈 Maya le Bistro
ℹ️ Ευρύ κοινό

Μία πρόταση της Πρεσβείας του Βελγίου στην Ελλάδα.
Στην έκθεση « Street Art Belgium » παρουσιάζονται έργα τέχνης του δρόμου που δημιούργησαν Βέλγοι καλλιτέχνες σε διάφορες πόλεις του κόσμου, μεταμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο το αστικό περιβάλλον και κοσμώντας τους δημόσιους χώρους με ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον.

🍋 18:00 – 19:00 | Happy hour !
🎈 Maya le Bistro
ℹ️
Άνω των 18

Η ομάδα του «Maya le Bistro» προσφέρει happy hour στο κοινό από τις 18:00 έως τις 19:00 με κοκτέιλ, κρασιά και αλμυρά εδέσματα σε μειωμένες τιμές!

🍋 19:00 – 21:00 | Αναγνώσεις στο ηλιοβασίλεμα «Γυναίκες στην ποίηση»
🎈 Ταράτσα
ℹ️ Ευρύ κοινό – Στα γαλλικά & ελληνικά

Σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο O Μετεωρίτης.
Διασταυρούμενες αναγνώσεις ατενίζοντας τον αθηναϊκό ορίζοντα, με τις ποιήτριες Σοφία Καράμπαλη Farhat (Ελλάδα-Λίβανος), Κατερίνα Αποστολοπούλου (Ελλάδα) και Joanna Dunis (Γαλλία), όπου φωνές και λέξεις συγχέονται αρμονικά. Μοιρασμένες ανάμεσα στις διάφορες εκφάνσεις της γαλλοφωνίας και της ελληνικότητας, συνθέτουν ένα νέο πεδίο ποίησης ανοικτό στον Άλλο, αψηφώντας τα όρια της σελίδας. Μετά το πέρας των αναγνώσεων θα ακολουθήσει υπογραφή βιβλίων, ποτό και κουβέντα.


🟡 ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΚΑΘΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ 🟡

🎈 Στον ανανεωμένο χώρο της βιβλιοθήκης Octave Merlier
🍋 11:00 – 12:00 Origami | ελάτε να δημιουργήσετε ένα μικρό κουνελάκι
🍋 12:45 – 13:30 | Ζωγραφίστε γαλλικές εκφράσεις από χώρες της Γαλλοφωνίας
🍋 15:00 – 16:00 Μονομαχία παζλ | Ας κερδίσει ο καλύτερος!
🍋 15:30 – 17:00 Βιντεοπαιχνίδια | «Tchia», μια απίστευτη περιπέτεια στη Νέα Καληδονία

ℹ️ Ευρύ κοινό – Στα γαλλικά & ελληνικά

Ψυχαγωγικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες σας δίνουν την ευκαιρία να εξασκήσετε τα γαλλικά σας ή να μάθετε τις πρώτες σας λέξεις στο μοναδικό περιβάλλον του ανανεωμένου χώρου της βιβλιοθήκης μας, με χαλαρή και εορταστική διάθεση!

🍋 11:00 – 17:00 | Επίσκεψη στο ψηφιακό μουσείο Micro-Folie
🎈 Χώρος Micro-Folie
ℹ️ Ευρύ κοινό

Περιηγηθείτε ελεύθερα στο νέο ψηφιακό μουσείο «Micro-Folie» του Γαλλικού Ινστιτούτου! Θαυμάστε τα αριστουργήματα και ανακαλύψτε τα μυστικά των συλλογών των μεγαλύτερων μουσείων της Γαλλίας, ψηφιοποιημένα σε υψηλή ευκρίνεια. Παρουσιάσεις των έργων γαλλόφωνων καλλιτεχνών θα λαμβάνουν χώρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

🍋 11:00 – 12:00 & 14:00 – 15:00 | Εισαγωγή στην εικονική πραγματικότητα
🎈 Αίθουσα Thalès
ℹ️ Από 13 ετών και άνω, μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων

Σε συνεργασία με τo VR Academy.
Ονειρευτήκατε ποτέ να κολυμπήσετε στο βυθό του ωκεανού, να πετάξετε στο διάστημα ή να εισχωρήσετε στον κόσμο ενός πίνακα ζωγραφικής; Σας δίνουμε την ευκαιρία να το κάνετε μέσα από τις εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας που προσφέρονται σε συνεργασία με την Arte 360°. Ελάτε να ζήσετε και εσείς μία μοναδική περιπέτεια!

🍋 Συνεργατική τοιχογραφία «Γαλλόφωνοι κόσμοι»
🎈 Υποδοχή
ℹ️ Ευρύ κοινό – Στα γαλλικά & ελληνικά

Προσκαλούμε μικρούς και μεγάλους να εκφράσουν μέσα από μορφές και χρώματα τη δική τους αντίληψη για τους κόσμους που συνθέτουν τη Γαλλοφωνία. Για ανερχόμενα ταλέντα και καθιερωμένους καλλιτέχνες!

Πολλές ακόμη εκπλήξεις και δραστηριότητες σας περιμένουν: δώρα, photobooth, πώληση βιβλίων…

21 Σεπ 2024

10:00 - 22:00

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
Σίνα 31 – 106 80 ΑΘΗΝΑ

Είσοδος ελεύθερη
Bienvenue! Καλωσορίσατε στον κόσμο της γαλλοφωνίας
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης