Ο Γάλλος καλλιτέχνης Pierre Leguillon συμμετέχει στο διεθνές πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης PHENOMENON 5

24 Ιουνίου – 7 Ιουλίου 2024

Με αφορμή τη διοργάνωση της πέμπτης έκδοσης του προγράμματος, το Phenomenon υποδέχτηκε, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, τον καλλιτέχνη Pierre Leguillon, στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας 10 ημερών που πραγματοποιήθηκε στην Ανάφη τον Ιούνιο-Ιούλιο 2024. O Γάλλος καλλιτέχνης παρουσίασε ένα έργο in situ που συνδέεται με το νησί και τις διάφορες ιστορίες του και με αφετηρία την έννοια της επιστροφής, που αποτελεί τη θεματική της φετινής διοργάνωσης.


ΤΟ PHENOMENON

Το Phenomenon είναι ένα διεθνές πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στην Ανάφη από το 2015, από τον οργανισμό Phenomenon Anafi και τη Συλλογή Kerenidis Pepe. Το Phenomenon 5 περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας που συνοδεύεται από μία σειρά δημόσιων εκδηλώσεων, όπως ομιλίες, περφόρμανς, βίντεο-προβολές και άλλες δράσεις, καθώς και μία εικαστική έκθεση σε διάφορα σημεία του νησιού. Σύμφωνα με τα Αργοναυτικά του Απολλώνιου Ρόδιου, το νησί ονομάστηκε Ανάφη επειδή ο Απόλλωνας το έκανε να φαίνεται στους Αργοναύτες ως καταφύγιο από μια κακή καταιγίδα, χρησιμοποιώντας το τόξο του για να ρίξει φως πάνω του (δηλαδή το όνομα του νησιού Ἀνάφη προέρχεται από το ἀνέφηνεν, lit.» εμφανίστηκε»). Με αφετηρία ιστορίες της Ανάφης, το πρόγραμμα διερευνά τις έννοιες του ορατού/αόρατου όπως αυτές διαμορφώνονται από το φως, τη γλώσσα, την αρχαιολογία, το χρόνο και άλλες κοινωνικές αναπαραστάσεις. Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη σύλληψη και διοργάνωση της πρώτης έκδοσης του προγράμματος, το Phenomenon 5 θα επιχειρήσει μία ανασκόπηση μέσα από τη διερεύνηση της έννοιας της «επι-στροφής».

Ο PIERRE LEGUILLON

Ο Pierre Leguillon είναι εικαστικός καλλιτέχνης από τη Γαλλία, που ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες. Στην καλλιτεχνική του πρακτική, μέσα από την οποία επιχειρεί να αμφισβητήσει τις ιεραρχίες της τέχνης, ο Leguillon ασχολείται κυρίως με την παραγωγή και αναπαραγωγή εικόνων οι οποίες έχουν φτάσει σε ένα ευρύ κοινό μέσα από την κυκλοφορία τους στα ΜΜΕ.

Για τη συμμετοχή του στο Phenomenon 5, ο Pierre Leguillon αποφάσισε να επανεξετάσει την ιστορία της οικογένειάς του. Προερχόμενος ο ίδιος από μία οικογένεια αρτοποιών, δούλεψε με τον έναν και μοναδικό φούρνο του νησιού για την παραγωγή ενός ιδιαίτερου ψωμιού που θα πωλούνταν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας του προγράμματος. Αντλώντας έμπνευση από τα παραδοσιακά σπίτια της Ανάφης, ο Leguillon σχεδίασε τον «Θόλο», ένα ψωμί με θολωτό σχήμα όπως οι στέγες των σπιτιών που βρίσκει κανείς στο νησί. Μέσα από το έργο του ο καλλιτέχνης επιθυμεί να συνδέσει την προσωπική με τις συλλογικές ιστορίες του νησιού, ενεργοποιώντας ατομικές και συλλογικές μνήμες και άρα δημιουργώντας μια γέφυρα ανάμεσα στο τοπικό και το παγκόσμιο, την περιφέρεια (ένα μικρό νησί του Αιγαίου) και το κέντρο (τις Ευρωπαϊκές μητροπόλεις).

Pierre Leguillon, Θόλος, 2024, Φούρνος Νικολή, Χώρα, phenomenon 5, 24 Ιουνίου-7 Ιουλίου 2024, Ανάφη. Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Μασμανίδη

Pierre Leguillon, Θόλος, 2024, Φούρνος Νικολή, Χώρα, phenomenon 5, 24 Ιουνίου-7 Ιουλίου 2024, Ανάφη. Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Μασμανίδη

Επιπλέον, παρουσίασε στο Μπαρ Μύλος το La Promesse de l’écran [Η Υπόσχεση της Οθόνης], ένα κινητό σύστημα προβολών και πρόβαλε το Manuel de photographie [Εγχειρίδιο Φωτογραφίας], το οποίο συγκεντρώνει δεκάδες αποσπάσματα ταινιών —μια ανθολογία από σεκάνς— με θέμα την ιστορία της φωτογραφίας και τις χρήσεις της.

La Promesse de l’ecran, προβολή του Pierre Leguillon, Μπαρ Μύλος, phenomenon 5, Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, Ανάφη. Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Μασμανίδη

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης