Το Athens Garden Festival στο Πεδίον του Άρεως
Εκδήλωση-ορόσημο του Athens Garden Festival η ημέρα που είναι αφιερωμένη στο Πεδίον του Άρεως εκφράζει την ανάγκη επανοικειοποίησης ενός κεντρικού και ιστορικού πάρκου της Αθήνας που μεταβάλλεται διαρκώς. Αφιερωμένο στο μέλλον του τρόπου ζωής μας, το Φεστιβάλ που διοργανώνεται από τις 20 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, από τα μέλη της EUNIC Αθήνας, με την υποστήριξη της EUNIC Global –επιθυμεί να αναδείξει κοινωνικές, καινοτόμες, βιώσιμες και δημιουργικές πρωτοβουλίες που εστιάζουν στη σχέση των κατοίκων των πόλεων με τη φύση.
Μετά την πολύμηνη απομόνωση κατά την περίοδο της καραντίνας, ήρθε η στιγμή να ξαναβρεθούμε και να μοιραστούμε πολιτιστικές και συλλογικές καινοτομίες που θα μας επιτρέψουν να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τους πνεύμονες πρασίνου της πόλης. Στόχος της ημέρας αυτής είναι να δώσουμε την ευκαιρία στη φύση να απελευθερώσει τη συλλογική μας δημιουργικότητα. Για τον σκοπό αυτό, διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για παιδιά και για όλη την οικογένεια θα λάβουν χώρα υπό το βλέμμα του αγάλματος της Αθηνάς που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του πάρκου.
Ένα μέρος της ημέρας θα είναι αφιερωμένο στην ανακάλυψη της έννοιας της ακουστικής οικολογίας, που αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στο εργαστήριο «Ηχητικά πεδία του Άρεως» – με συμμετοχή κατόπιν εγγραφής – τα παιδιά θα ηχογραφήσουν ήχους της φύσης με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού και θα δημιουργήσουν τη δική τους μουσική σύνθεση. Λίγο αργότερα το μεσημέρι, οι συλλογικότητες Mouries και Yellow Brick θα παρουσιάσουν ένα πολύγλωσσο και διαδραστικό δρώμενο (performance) με θέμα την κατανόηση και την προσωπική σχέση που συνδέει τον καθένα από εμάς με τα δέντρα.
Στη συνέχεια το απόγευμα, η ομάδα του πολιτιστικού κέντρου Anasa θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Social Circus – κοινωνικό τσίρκο» και θα μοιραστεί με το κοινό νέων από την Ελλάδα, αλλά και μεταναστών ή προσφύγων, την ομορφιά της τέχνης του τσίρκου και της συλλογικής προσπάθειας. Τέλος, η ημέρα θα κλείσει με μία ξεχωριστή εικαστική συναυλία, με τη συμμετοχή του Γάλλου δημιουργού κόμικς, David Prudhomme που θα ζωγραφίσει ζωντανά, έργα από το κόμικ «Ρεμπέτικο», υπό τη μουσική υπόκρουση ρεμπέτικων που θα ερμηνεύσει το συγκρότημα Santa Bella.
Πρόγραμμα:
10.00 – 13.00: «Το Ηχο-Πεδίο του Άρεως»
Τα εργαστήρια – με συμμετοχή κατόπιν εγγραφής – διευθύνουν οι Νίκος Μπουμπάρης ( Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου) και Ανδρομάχη Βρακατσέλη (διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου στον τομέα «ηχητική τέχνη και εκθεσιακός χώρος»). Στόχος των δύο αυτών εργαστηρίων, που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 10-12 ετών, είναι να τα μυήσει στην ακουστική οικολογία και να τους δώσει την ευκαιρία να ηχογραφήσουν, να διερευνήσουν και να καταγράψουν με δημιουργικό τρόπο τα ηχητικά πεδία του Άρεως μέσα από μία σειρά βιωματικών ασκήσεων στοχευμένης ακρόασης, χαρτογράφησης του ηχητικού περιβάλλοντος και δημιουργίας αφηγημάτων γύρω από την πιθανή εξέλιξή του.
13.00 – 15.00: «Mouries, κάτω από τα δέντρα»
Οι Mouries είναι μία ομάδα γυναικών απ’ όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, αποτελούμενη σήμερα από τις Gutierez Sanchez, Βασιλική Σηφοστρατουδάκη, Auriane Blanc, Θάλια Δημητροπούλου, Maria Juliana Byck, Φωτεινή Γουσέτη, Eliana Otta και Sanem Su Avcı. Οι Mouries συνεργάζονται με τον ανεξάρτητο πολιτιστικό φορέα σύγχρονης τέχνης, Yellow Brick, για να δημιουργήσουν από κοινού ένα χώρο απελευθέρωσης των θεραπευτικών και μαντικών ικανοτήτων μας, μέσα από τη βαθιά σύνδεση με την φύση. Μας προσκαλούν να τις ακολουθήσουμε, ανεξαρτήτως της γλώσσας που μιλάμε, για να μάθουμε να συνομιλούμε με τα δέντρα.
17.00 – 19.00: «Social Circus – Κοινωνικό τσίρκο»
Το Social Circus έρχεται στο Πεδίον του Άρεως! Εξειδικευμένοι καλλιτέχνες-εκπαιδευτές στις τέχνες του τσίρκου (ταχυδακτυλουργικά, μονότροχο, ακροβατικά, ξυλοπόδαρα και ρυθμικά παιχνίδια) δίνουν ραντεβού στο πάρκο για να μοιραστούν τις γνώσεις τους με τους περαστικούς. Το πρόγραμμα είναι μία πρωτοβουλία του πολιτιστικού κέντρου Anasa, μια μη κερδοσκοπική και μη κυβερνητική οργάνωση που εργάζεται για την εξάλειψη του ρατσισμού, του αποκλεισμού και των διακρίσεων, την προώθηση της πολυπολιτισμικότητας και του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των λαών, και την ενδυνάμωση και ένταξη, μέσω της τέχνης και του πολιτισμού, των νέων Αφρικανικής καταγωγής, που είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα, είτε ήρθαν ως πρόσφυγες ή μετανάστες.
21.00 – 22.30: «Εικαστική συναυλία Ρεμπέτικο»
Οι «Santa Bella – Σαν ταμπέλα» είναι ένα μουσικό τρίο που αποτελείται από τους Ελένη Ζαχοπούλου (τραγούδι), Γιώργο Κοντοχριστόπουλο (μπουζούκι) και Φάνη Ζαχόπουλο (κιθάρα, τραγούδι). Το σχήμα μας μυεί στον κόσμο του παραδοσιακού και ρεμπέτικου ρεπερτορίου με σεβασμό στις πρώτες εκτελέσεις αλλά και με μία σύγχρονη προσωπική ματιά.
Ο Γάλλος συγγραφέας και δημιουργός κόμικς, David Prudhomme ανακάλυψε το ρεμπέτικο τυχαία σ’ ένα συνοικιακό βιβλιοπωλείο. Σαγηνεύτηκε από τη μεθυστική μουσική, τον πόνο της ξενιτιάς που με μισόλογα εκφραζόταν στους τεκέδες. Από τη συνάντηση αυτή γεννήθηκε η ιδέα ενός από τα καλύτερα έργα του, το Ρεμπέτικο. Σε αυτό αφηγείται νωχελικά την περιπλάνηση μίας ομάδας φίλων, που μοιράζουν τη ζωή τους ανάμεσα στη μουσική, τις γυναίκες και τους ναργιλέδες, αψηφώντας τη δικτατορία στα καταγώγια της Αθήνας του ’30.
Περισσότερες πληροφορίες : www.eunicathens.gr
26 Σεπ 2021
10:00 - 22:30