Το Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο φιλοξενεί 3 νέους καλλιτέχνες για το 2021
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει μία ερευνητική διαμονή γύρω από τη σύγχρονη κεραμική στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο.
Η διαδικασία επιλογής των καλλιτεχνών που θα διαμείνουν στο Κατάλυμα της Γαλλίας, από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2021, διεξήχθη από μια επιτροπή που αποτελείται από τους:
• Patrick COMOY, Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
• Nadia SARTAWI, Μορφωτική ακόλουθος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
• Δήμητρα ΜΙΧΟΥ, Αναπληρώτρια Μορφωτικής ακολούθου του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
• Αλίκη ΜΟΣΧΗ-GAUGUET, Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο
• Julie FERRIF, Υπεύθυνη καλλιτεχνικών διαμονών στο Τμήμα Ανάπτυξης και Συνεργασιών του Γαλλικού Ινστιτούτου Παρισιού.
Η επιτροπή επέλεξε στις 16 Ιουλίου 2021 τους 3 καλλιτέχνες για το έτος 2021. Τους συγχαίρουμε.
Οι καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν:
Γαλλία
Η Elina Belou κατέχει μεταπτυχιακό στη φωτογραφία από την Haute Ecole Libre de Bruxelles, το οποίο ολοκλήρωσε με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Maison de la Céramique de Dieulefit (Γαλλία). Μέσα από τη φωτογραφία και την κεραμική, η Elina Belou εξερευνά τις υφές του χρόνου. Πειραματίζεται και λειτουργεί σύμφωνα με αυτό που περιγράφει ως «η χειρονομία του στοχασμού». Τα έργα της είναι εμπνευσμένα από αρχαϊκά μοντέλα. Μέσα από το καλλιτεχνικό της έργο, επανατοποθετεί μορφές που αποτελούν μέρος μιας κοινής μνήμης, μιας καθολικής γλώσσας. Ακολουθεί μια σχεδόν ανθρωπομορφική προσέγγιση στα κεραμικά «ντύνοντάς» τα σε κοσμήματα από πορσελάνη, πέταλα, βότανα, χρυσό ή ορείχαλκο.
Ελλάδα
Η Τερψιχόρη Σαββάλα σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στην Αθήνα, προτού συνεχίσει τις σπουδές της στο Λονδίνο και το Παρίσι. Στην Αθήνα, σπούδασε αρχαιολογία, η οποία αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης γι’ αυτήν, καθώς η ελληνική αρχαιότητα είναι πανταχού παρούσα στο έργο της που δίνει στους αρχαίους θεούς εγγενώς ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Έτσι προσπαθεί να αμφισβητήσει την εικονική και θρησκευτική φύση των νεολιθικών ειδώλων των Κυκλάδων, απομυθοποιώντας τα.
Άλλη μεσογειακή χώρα
Ο Vincenzo FORMISANO ζει στη Φλωρεντία όπου εργάζεται στο στούντιο του που ιδρύθηκε το 2003. Εκπαιδεύτηκε στην αναγεννησιακή ζωγραφική κεραμικής στη σχολή του Montelupo Fiorentino. Το 2012, απέκτησε τον τίτλο «Maestro Artigiano» από την περιφέρεια της Τοσκάνης για την προστασία και την ανάπτυξη της τοπικής αρχαίας τέχνης και χειροτεχνίας. Εδώ και αρκετά χρόνια, προσφέρει μαθήματα ζωγραφικής κεραμικής και μοντελοποίησης αργίλου, υποδεχόμενος πολλούς μαθητές.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ευχαριστεί όλους τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην πρόσκληση υποβολής αιτήσεων. Ευχαριστεί επίσης τους συνεργάτες που καθιστούν δυνατή αυτήν τη διαμονή: το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Γαλλικό Ινστιτούτο (Παρίσι), την περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το Επίτιμο Προξενείο της Γαλλίας στη Ρόδο.