• 1η έκδοση του Ψηφιακού Νοεμβρίου
  • Στρογγυλή τράπεζα & έκθεση: Εικονική πραγματικότητα
  • Πλατό media: Ψηφιακός κόσμος χωρίς γυναίκες: αδιανόητο και μη αποδεκτό
  • Το Μουσείο Μου: Το Μουσείο ως Σημείο Συνάντησης
  • Οι μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία
  • Διάλεξη του Alain Badiou
  • Μαθήματα Γαλλικών 2019-2020

1η έκδοση του Ψηφιακού Νοεμβρίου

NN_thumbfrΟ Ψηφιακός Νοέμβριος είναι ένα νέο ετήσιο ραντεβού του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, αφιερωμένο στη ψηφιακή δημιουργία και στις καινοτόμες πρακτικές, όπου όλοι καλούνται να παίξουν, να δοκιμάσουν, να ανακαλύψουν και να ανταλλάξουν ιδέες.

Ο Ψηφιακός Νοέμβριος, μέσα από διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, καθορίζεται από τέσσερις λέξεις-κλειδιά: Σκέψη, Δημιουργία, (Από)κωδικοποίηση, Παιχνίδι, οι οποίες επιτρέπουν την κατανόηση των δυνατοτήτων του ψηφιακού.

Συναυλίες, εργαστήρια, εκθέσεις, ομιλίες ... ζήστε τον πρώτο Ψηφιακό Νοέμβρη με την οικογένειά σας ή / και τους φίλους σας!

Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Περισσότερα

Εργαστήριο ψηφιακού κώδικα (coding workshop) για κορίτσια

code02, 09, 16, 23.11.2019

Στο πλαίσιο του «Ψηφιακού Νοέμβρη 2019», το Γαλλικό Ινστιτούτο και το εργαστήρι επιχειρηματικού πολιτισμού Ματαρόα προτείνουν ένα διαδραστικό εργαστήριο ψηφιακού κώδικα (coding workshop) μόνο για κορίτσια 11-15 ετών!
Ένα πρόγραμμα που έχει στόχο να εκπαιδεύσει, να εμπνεύσει και να εφοδιάσει 25 κορίτσια με δεξιότητες προγραμματισμού, ώστε να κλείσει το χάσμα μεταξύ φύλων στους τομείς της τεχνολογίας και της πληροφορικής! >> Κάθε Σάββατο του Νοεμβρίου, 11.00-14.00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31, Αθήνα

Διαβάστε Περισσότερα

Έκθεση S’il vous PLAY

silvousplayΨηφιακός Νοέμβριος 2019

S’il vous PLAY, τα ανεξάρτητα βιντεοπαιχνίδια σε έκθεση!

05-30.11.2019 | Βιβλιοθήκη Octave Merlier
Τρίτη με Παρασκευή, 15.00 με 19.00 και τα Σάββατα, 10.00 με 14.00. Ελεύθερη είσοδος

Το βιντεοπαιχνίδι, αν και θεωρείται συχνά καθαρή ψυχαγωγία, προσφέρει στην πραγματικότητα έναν πολύ μεγάλο πλούτο σε ότι αφορά την γραφή και τα είδη.
Στη σκιά των πιο γνωστών παραγωγών βρίσκεται ένα πλήθος πρωτότυπων παιχνιδιών, των οποίων η ποικιλομορφία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτήν του ανεξάρτητου κινηματογράφου ή των εναλλακτικών κόμικς. Και οι γαλλικές δημιουργίες αποτελούν συχνά πηγή έμπνευσης στην εξερεύνηση αυτού του νέου μέσου.

Διαβάστε Περισσότερα

2ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

2_athicffΗ μεγάλη γιορτή του νεανικού κινηματογράφου

18-24.11.2019 | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η δεύτερη διοργάνωση του Παιδικού και Εφηβικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας υπόσχεται ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών από όλο τον κόσμο σε πρώτη προβολή.

Tο πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεδιπλώνεται μέσα σε επτά ημέρες και περιλαμβάνει σχολικές προβολές και προβολές για όλη την οικογένεια, ταινίες με ζωντανή μεταγλώττιση από ηθοποιούς, καλεσμένους και συζητήσεις με δημιουργούς.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών Γαλλικής Γλώσσας

jourduprof28.11.2019 | Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Στις 28 Νοεμβρίου 2019, σε κάθε γωνιά του κόσμου, οι καθηγητές γαλλικής γλώσσας έχουν την τιμητική τους γύρω από το θέμα της δημιουργικότητας και της καινοτομίας!
Τι πιο αυτονόητο από την ανάδειξη του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού που αποτελεί καθημερινή δέσμευση στην υπηρεσία της γαλλικής γλώσσας και του πολιτισμού.

Διαβάστε Περισσότερα

Ethnofest 10

ethnofest10Φεστιβάλ Εθνογραφικού κινηματογράφου της Αθήνας

28.11-04.12.2019 | Κινηματογράφος Άστορ

Το φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας διοργανώνεται τα τελευταία 10 χρόνια, προβάλλοντας τα καλύτερα ντοκιμαντέρ ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος τα οποία προκύπτουν από την έρευνα επιστημόνων της οπτικής ανθρωπολογίας ή συγγενών κλάδων.

Διαβάστε Περισσότερα

Εορτασμός των 30 χρόνων της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του παιδιού

29 & 30.11.2019

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η παιδαγωγική ομάδα για την προώθηση της παιδαγωγικής Freinet στην Ελλάδα Το Σκασιαρχείο, διοργανώνουν σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α', Β', Γ', Δ' Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Πειραιά, δύο ημέρες συναντήσεων για τον εορτασμό των 30 χρόνων της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού.

Διαβάστε Περισσότερα

AthensCon 2019

comicdom 2019Η μεγάλη Γιορτή των κόμικς και της ποπ κουλτούρας!

30.11-01.12.2019 | Κλειστό Γήπεδο Παλαιού Φάληρου (Tae Kwon Do)

Οι θαυμαστές της έβδομης και της ένατης τέχνης, οι λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών, του cosplay και της λογοτεχνίας του φανταστικού (επιστημονικής και μη), έχουν τον Δεκέμβριο την τιμητική τους.

Το φεστιβάλ κόμικς και ποπ κουλτούρας AthensCon, που φιλοδοξεί να φτάσει τα επίπεδα των αντίστοιχων διοργανώσεων του εξωτερικού, θα προσφέρει για πέμπτη συνεχή χρονιά έναν διήμερο πλούσιο σε εκδηλώσεις, συναντήσεις, εργαστήρια και πολλές άλλες «πολύχρωμες» και...υπερ-ηρωικές δραστηριότητες.

Διαβάστε Περισσότερα

Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία

economieSocialeSolidaireΣε συνεργασία με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου

Κύκλος «Η νεολαία που καινοτομεί» - Αναπτύσσοντας την οικονομία της ευημερίας

03.12.2019, 19.00 ́ | Auditorium Theo Angelopoulos – IFG

«Η κοινωνική επιχειρηματικότητα, η οποία ανέκαθεν θεωρείτο αναπόσπαστο μέρος μιας περιθωριακής οικονομίας -ή και μιας συμπαθητικής ουτοπίας-, επιβάλλεται σήμερα παντού στον κόσμο ως μια νέα απάντηση στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι περιφέρειες, οι μεγαλουπόλεις, αλλά και οι μικροί οικισμοί.»

(βαρόμετρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας,
περιοδικό Convergences, Ιανουάριος 2017)

Διαβάστε Περισσότερα

Οι μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία

masterΚύκλος «Τα Rendez-Vous Campus France»

04.12.2019, 17.00 ́| Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Η Γαλλία είναι μια από τις πιο φιλόξενες χώρες για τους διεθνείς φοιτητές. Είναι η τέταρτη χώρα παγκοσμίως και η πρώτη γαλλόφωνη χώρα, στην υποδοχή φοιτητών, μετά τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

Διαβάστε Περισσότερα

Διάλεξη του Alain Badiou

badiou2019Κύκλος «Σύγχρονη σκέψη»

12.12.2019, 19.00 ́ | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Για την ολοκλήρωση του κύκλου των διαλέξεων του 2019 με θέμα την ισότητα και τις ανισότητες, εστιάζοντας στην καθαρά φιλοσοφική και πολιτική τους διάσταση, ο φιλόσοφος Alain Badiou, μια διεθνούς φήμης σπουδαία προσωπικότητα του πνευματικού και πολιτικού ριζοσπαστισμού, θα μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις του.

Μήπως η λέξη «ισότητα», ως δηλωμένος στόχος του μαρξιστικού κομμουνισμού, έχει το ίδιο νόημα με αυτό που της έδωσε η γαλλική επανάσταση στο σύνθημα: ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη;

Διαβάστε Περισσότερα

  • 1
  • 2