Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Καλωσορίσατε στην Πρεσβεία της Γαλλίας και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

VisitesΕπιθυμείτε να επισκεφθείτε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (IFG) με τους μαθητές ή τους φοιτητές σας; Δείτε παρακάτω χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες για την καλύτερη προετοιμασία σας.

Το IFG υποδέχεται μαθητές από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού με σκοπό την ξενάγηση στους χώρους του, την παρουσίαση της ιστορίας και της δράσης του, την γνωριμία με το προσωπικό του. Το περιεχόμενο των επισκέψεων σχεδιάζεται με γνώμονα το γλωσσικό επίπεδο της κάθε τάξης και δίνει την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν σε ψυχαγωγικά εργαστήρια σχεδιασμένα από την παιδαγωγική ομάδα του Ινστιτούτου.

Aπό τον Ιανουάριο του 2016, μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη του IFG με μία ξενάγηση στους χώρους της Πρεσβείας της Γαλλίας.

1ο  μέρος: «Υποδοχή και παρουσίαση του IFG »

  • Τμήμα εκπαιδευτικής συνεργασίας: παρουσίαση του IFG
  • Τμήμα εξετάσεων: παρουσίαση των εξετάσεων
  • Υπηρεσία Campus France (αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου & φοιτητές)

 

2ομέρος: « Δραστηριότητες »

  • Τμήμα μαθημάτων

Γνωριμία με το μαθητικό διαδικτυακό ραδιόφωνο: ηχογράφηση μίας ραδιοφωνικής εκπομπής που θα αναρτηθεί στην πλατφόρμα AthénaVox, το διαδικτυακό ραδιόφωνο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στην υπηρεσία της εκμάθησης και της προώθησης της γαλλικής γλώσσας.      

 

  • Βιβλιοθήκη Octave Merlier

Η βιβλιοθήκη Octave Merlier υποδέχεται όλο τον χρόνο σχολικές τάξεις για επισκέψεις και προγράμματα εισαγωγής στην αναζήτηση δεδομένων.

Οι επισκέψεις διεξάγονται αποκλειστικά εκτός ωραρίων λειτουργίας της βιβλιοθήκης, δηλαδή τα πρωινά της Δευτέρας. Προτείνεται στους ενδιαφερόμενους καθηγητές να επικοινωνήσουν, κατόπιν της εγγραφής τους, με την βιβλιοθήκη έτσι ώστε να σχεδιάσουν μαζί της το περιεχόμενο της επίσκεψης. Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα δανεισμού για το σύνολο της τάξης στο όνομα του καθηγητή και υπό την ευθύνη του. Οι δραστηριότητες ξεκινούν με μία παρουσίαση του αναγνωστηρίου και των συλλογών αναφοράς που περιλαμβάνει, έτσι ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν τους πόρους που βρίσκονται στη διάθεσή τους στη βιβλιοθήκη.

 

Προτεινόμενες δραστηριότητες:

 

Γνωριμία με τη βιβλιοθήκη και τις συλλογές της

Μία εισαγωγή των παιδιών στους διαφορετικούς τύπους εγγράφων που συναντούμε στη βιβλιοθήκη: ανακαλύπτουμε τις διαφορές μεταξύ άλμπουμ, μυθιστορήματα, κόμικς, ντοκιμαντέρ, περιοδικά, καλλιεργώντας έτσι τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες του επισκέπτη όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των εγγράφων, τα στοιχεία που τα διαφοροποιούν από την οικιακή βιβλιοθήκη, την διαχείρισή τους.

Η παρουσίαση αυτή συνοδεύεται από μία σύντομη εισαγωγή στην αρχειοθέτηση καθώς και από πρακτικές ασκήσεις αναζήτησης εγγράφων στη βιβλιοθήκη («κυνήγι κρυμμένου θησαυρού»).

Διάρκεια: 45’

Δημοτικό, επίπεδο A1 και A2

Θεματική αναζήτηση

Ο καθηγητής επιλέγει ένα συγκεκριμένο θέμα εργασίας. Οι βιβλιοθηκάριοι αναζητούν τα σχετικά έγγραφα και παρέχουν μία βιβλιογραφία. Ο καθηγητής επιλέγει δέκα έγγραφα προς εκμετάλλευση.

Για τις τάξεις Γυμνασίου, μετά από μία σύντομη εισαγωγή στην αναζήτηση και την ταξινόμηση των εγγράφων στη βιβλιοθήκη, οι μαθητές καλούνται να συγκεντρώσουν οι ίδιοι τα διαθέσιμα έγγραφα γύρω από το επιλεγμένο θέμα.

Η εκμετάλλευση των εγγράφων γίνεται στη συνέχεια είτε επί τόπου στη βιβλιοθήκη είτε κατόπιν δανεισμού στην τάξη.

Παραδείγματα θεμάτων:

-       μία πόλη ή περιοχή: Παρίσι, Μασσαλία, Βρετάνη…

-       ένας συγγραφέας

-       μία σειρά ντοκιμαντέρ: βιώσιμη ανάπτυξη, σύγχρονη τέχνη, γαλλική κουζίνα…

-       εποχιακά θέματα: Χριστούγεννα (παραμύθια, τραγούδια, κατασκευές, τοπικές παραδόσεις, δημιουργία γιορτινού μενού…)

Διάρκεια: 45’ – 1 ώρα

Γυμνάσιο και Λύκειο, ομάδες επαγγελματιών

Η ομάδα της βιβλιοθήκης παραμένει βεβαίως ανοικτή σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση δραστηριοτήτων και παρουσίαση των συλλογών της.

  • Τμήμα εκπαιδευτικής συνεργασίας

 

Διαδραστικό πολιτιστικό εργαστήριο: «Allons en France!»

Ένα εικονικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο. Από την πολυμορφία των τοπίων και των τοποθεσιών στις εδεσματολογικές και ενδυματολογικές συνήθειες στα ανάκτορα των Βερσαλλιών του 17ου και 18ου αιώνα, από την καλλιτεχνική επανάσταση των Ιμπρεσιονιστών στην υψηλή ραπτική/γαστρονομία, περνώντας από τις γαστρονομικές συνήθειες των Γάλλων και τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Το ταξίδι ολοκληρώνεται με μία περιπλάνηση στο Παρίσι. Οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά στην παρουσίαση.

Διάρκεια: 45’

Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο

 

3ο μέρος: «Προβολή ταινίας» (προαιρετικά)

Προβολή ταινίας / ταινίας μικρού μήκους στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους

Πρακτικές πληροφορίες

Η αίτηση για ομαδικές επισκέψεις γίνεται απαραιτήτως το αργότερο δύο εβδομάδες πριν την επιθυμητή ημερομηνία πραγματοποίησης της επίσκεψης. Συνοδεύεται από επίσημη συνοδευτική επιστολή του ιδρύματος καθώς και από την φόρμα κράτησης.

Προετοιμάστε την επίσκεψή σας

- Κατεβάστε την φόρμα κράτησης με τις προσφερόμενες δραστηριότητες για μαθητές

- Ξεχωρίστε τις δραστηριότητες που αντιστοιχούν στο επίπεδο των μαθητών σας

- Επιλέξτε περισσότερες από μία δραστηριότητες

- Σημειώστε εναλλακτικές ημερομηνίες επίσκεψης και χρονικούς περιορισμούς εφόσον υπάρχουν

Εάν συνοδεύετε περισσότερους από 25 μαθητές, προτείνουμε την κατανομή τους σε τρείς ομάδες. Επίσης, ενθαρρύνουμε τους καθηγητές να προετοιμάσουν την επίσκεψή τους ανατρέχοντας στους διαθέσιμους πόρους της ιστοσελίδας και της βιβλιοθήκης μας, ή ακόμη να συναντήσουν από κοντά την ομάδα που θα τους υποδεχτεί.

Επικοινωνία:

Ελένη Σταματοπούλου
Τμήμα εκπαιδευτικής συνεργασίας
Τηλ: 210 33 98 671 / Φαξ: 210 36 46 873 / E-mail: visites@ifa.gr

Nike Air Presto Fly