Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Καλωσορίσατε στην Πρεσβεία της Γαλλίας και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

VisitesΕπιθυμείτε να επισκεφθείτε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (IFG) με τους μαθητές ή τους φοιτητές σας; Δείτε παρακάτω χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας.

Το IFG υποδέχεται μαθητές από τις πρώτες κιόλας τάξεις του Δημοτικού με ξεναγήσεις στους χώρους του, παρουσίασεις των δράσεων και της ιστορίας του. Το περιεχόμενο των επισκέψεων σχεδιάζεται με γνώμονα το γλωσσικό επίπεδο της κάθε τάξης και δίνει την ευκαιρεία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν από κοντά τους πόρους του ιδρύματός μας.

Διοργανώνονται επίσης εργασίες για την τάξη καθώς και διάφορα παιδαγωγικά εργαστήρια σε συνεργασία με την παιδαγωγική ομάδα του Ινστιτούτου.

Όλο και περισσότεροι επισκέπτεστε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για να ανακαλύψετε τις εγκαταστάσεις, την ιστορία, τις υπηρεσίες και το προσωπικό του, αλλά επίσης για να συμμετάσχετε σε εργαστήρια: 881 μαθητές μας επισκέφθηκαν το 2014-2015, 1146 μαθητές αυτή τη σχολική χρονιά!

Μία ακόμη καινοτομία: από τον Ιανουάριο του 2016, η Πρεσβεία της Γαλλίας ανοίγει της πόρτες της και σας περιμένει.


1ο μέρος: διαδρομή «Γνωριμία με το IFG»

  • Τμήμα μαθημάτων (παρουσίαση του τμήματος και των δράσεών του στην αίθουσα multimedia EMI, ηλικίες μαθητών)
  • Τμήμα εξετάσεων (παρουσίαση των πτυχίων)
  • Τμήμα εκπαιδευτικής συνεργασίας / Γαλλοφωνία (παρουσίαση των εκπαιδευτικών δράσεων και του διαγωνισμού της Γαλλοφωνίας)
  • Γραφείο Campus France / Σπουδές στη Γαλλία (παρουσίαση των παρεχόμενων υπηρεσιών για μαθητές Λυκείου και φοιτητές)
  • Βιβλιοθήκη Octave Merlier (παρουσίαση της βιβλιοθήκης και των προτεινόμενων δραστηριοτήτων)


2ο μέρος: «Δραστηριότητες»

· Τμήμα μαθημάτων

Γνωριμία και εξοικείωση με τους πόρους και τις online δραστηριότητες που προσφέρει το IFG.


Προτεινόμενες δραστηριότητες:

- Για το Δημοτικό

Σκοπός: ανακάλυψη και παρακίνηση

Δραστηριότητες: γλωσσικά παιχνίδια online και εικονικά ταξίδια

 

- Για το Γυμνάσιο/Λύκειο

Σκοπός: δραστηριοποίηση

Δραστηριότητες: κουίζ, κυβερνο-έρευνες και εικονικά ταξίδια

 

- Για ενήλικες

Σκοπός: γνωριμία με εξειδικευμένους πόρους ανά ειδικότητα και διαπολιτισμική προσέγγιση

Δραστηριότητες: κουίζ, επισκόπηση τύπου, εξάσκηση της ακουστικής κατανόησης

Διάρκεια: 1 ώρα

 

· Βιβλιοθήκη Octave Merlier

Η βιβλιοθήκη Octave Merlier υποδέχεται όλο τον χρόνο σχολικές τάξεις για επισκέψεις και προγράμματα εισαγωγής στην αναζήτηση δεδομένων.

Οι επισκέψεις διεξάγωνται αποκλειστικά εκτός ωραρίων λειτουργίας της βιβλιοθήκης, δηλαδή τα πρωϊνά της Δευτέρας. Προτείνεται στους ενδιαφερόμενους καθηγητές να επικοινωνήσουν, κατόπιν της εγγραφής τους, με την βιβλιοθήκη έτσι ώστε να σχεδιάσουν μαζί της το περιεχόμενο της επίσκεψης. Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα δανεισμού για το σύνολο της τάξης στο όνομα του καθηγητή και υπό την ευθύνη του. Οι δραστηριότητες ξεκινούν με μία παρουσίαση του αναγνωστηρίου και των συλλογών αναφοράς που περιλλαμβάνει, έτσι ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν τους πόρους που βρίσκονται στη διάθεσή τους στη βιβλιοθήκη.

 

Προτεινόμενες δραστηριότητες:

«Γνωριμία με τη βιβλιοθήκη και τις συλλογές της»

Μία εισαγωγή των παιδιών στους διαφορετικούς τύπους εγγράφων που συναντούμε στη βιβλιοθήκη: ανακαλύπτουμε τις διαφορές μεταξύ άλμπουμ, μυθηστορήματα, κόμικς, ντοκιμαντέρ, περιοδικά, καλλιεργώντας έτσι τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες του επισκέπτη όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των εγγράφων, τα στοιχεία που τα διαφοροποιούν από την οικιακή βιβλιοθήκη, την διαχείρισή τους.

Η παρουσίαση αυτή συνοδεύεται από μία σύντομη εισαγωγή στην αρχειοθέτηση καθώς και από πρακτικές ασκήσεις αναζήτησης εγγράφων στη βιβλιοθήκε με τη μορφή «κυνηγιούκρυμμένου θησαυρού» κα.

Διάρκεια: 45’

Δημοτικό, επίπεδο A1 και A2

 

Θεματική αναζήτηση

Ο καθηγητής επιλέγει ένα συγκεκριμένο θέμα εργασίας. Οι βιβλιοθηκάριοι αναζητούν τα σχετικά έγγραφα και παρέχουν μία βιβλιογραφία. Ο καθηγητής επιλέγει δέκα έγγραφα προς εκμετάλευση.

Για τις τάξεις Γυμνασίου, μετά από μία σύντομη εισαγωγή στην αναζήτηση και την ταξινόμηση των εγγράφων στη βιβλιοθήκη, οι μαθητές καλούνται να συγκεντρώσουν οι ίδιοι τα διαθέσιμα έγγραφα γύρω από το επιλεγμένο θέμα.

Η εκμετάλλευση των εγγράφων γίνεται στη συνέχεια είτε επι τόπου στη βιβλιοθήκη είτε κατόπιν δανεισμού στην τάξη.

Παραδείγματα θεμάτων:

-       μία πόλη ή περιοχή: Παρίσι, Μασσαλία, Βρετάνη…

-       ένας συγγραφέας

-       μία σειρά ντοκιμαντέρ: βιώσιμη ανάπτυξη, σύγχρονη τέχνη, γαλλική κουζίνα…

-       εποχιακά θέματα: Χριστούγεννα (παραμύθια, τραγούδια, κατασκευές, τοπικές παραδόσεις, δημιουργία γιορτινού μενού…)

Διάρκεια: 45’ – 1 ώρα

Γυμνάσιο και Λύκειο, γκρούπ επαγγελματιών

Η ομάδα της βιβλιοθήκης παραμένει βεβαίως ανοικτή σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση δραστηριοτήτων και παρουσίαση των συλλογών της.


Πρακτικές πληροφορίες

Η αίτηση για ομαδικές επισκέψεις γίνεται απαραιτήτως το αργότερο δύο εβδομάδες πρίν την επιθυμητή ημερομηνία πραγματοποίησης της επίσκεψης. Συνοδεύεται από επίσημη συνοδευτική επιστολή του ιδρύματος καθώς και από την φόρμα κράτησης.


Προετοιμάστε την επίσκεψή σας

- Κατεβάστε την φόρμα κράτησης με τις προσφερόμενες δραστηριότητες για μαθητές

- Ξεχωρίστε τις δραστηριότητες που αντιστοιχούν στο επίπεδο των μαθητών σας.

- Επιλέξτε περισσότερες από μία δραστηριότητες

- Σημειώστε εναλλακτικές ημερομηνίες επίσκεψης και χρονικούς περιορισμούς εφόσον υπάρχουν

Εάν συνοδεύετε περισσότερους από 25 μαθητές, προτείνουμε την κατανομή τους σε δύο ή περισσότερα γκρούπ. Επίσης, ενθαρρύνουμε τους καθηγητές να προετοιμάσουν την επίσκεψή τους ανατρέχοντας στους διαθέσιμους πόρους της ιστοσελίδας και της βιβλιοθήκης μας, ή ακόμη να συναντήσουν από κοντά την ομάδα που θα τους υποδεχτεί.

 

Επικοινωνία:

Ελένη Σταματοπούλου
Τμήμα εκπαιδευτικής συνεργασίας
Τηλ: 210 33 98 671 / Φαξ: 210 36 46 873 / E-mail: visites@ifa.gr