Σχολική Γαλλοφωνία 2018

vertigeΠοιητικές, καλλιτεχνικές και συλλογικές ματιές στο φυσικό μας περιβάλλον

01-31.03.2018

«31 ημέρες ποίησης... περιπλανήσεις ανάμεσα στο πράσινο και το μπλε»
H φύση μέσα από τα μάτια γαλλόφωνων ποιητών

31 διαδικτυακές ραδιοφωνικές εκπομπές θα μεταδοθούν από το Athena Vox, το παιδαγωγικό ραδιόφωνο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, για να αναδείξουν την ποικιλομορφία της γαλλόφωνης ποίησης που εξυμνεί τη φύση: φυτικό, ορυκτό και υδάτινο στοιχείο…
(http://audioblog.arteradio.com/post/3083946/1er_mars__florilege_en_vert_et_bleu/#)

Διαβάστε Περισσότερα

Στην καρδιά του Μάη του ’68

1968Φιλίπ Γκρα

Έκθεση

01.03.2018-29.03.2018 | Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας – Καφέ

Αυτή η έκθεση 43 φωτογραφιών, του Φιλίπ Γκρα αποτελεί μια μαρτυρία των γεγονότων του Μάη 1968 στη Γαλλία, η οποία άλλοτε πηγάζει από την Ιστορία κι άλλοτε από τον μύθο. Στη διάρκεια των γνωστών διαδηλώσεων στο Παρίσι υπήρξαν πολλοί φωτογράφοι στην πρώτη γραμμή. Ο Φιλίπ Γκρα είναι απ’ αυτούς τους φωτογράφους που αποτυπώνουν, πέρα από τη στιγμή και τη χειρονομία, το σύμβολο και το νόημα εκείνης της περιόδου των καινοτομιών και των αμφισβητήσεων.

Διαβάστε Περισσότερα

Vive la France ! στο Μέγαρο Μουσικής

Mikko_FranckΈνα ετήσιο αφιέρωμα στη γαλλική μουσική

Με την ευγενική υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας

Ο κύκλος « Vive la France ! » είχε αρχικά ως αφετηρία την επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατο του Claude Debussy. Αποτελεί όμως και αφορμή για ένα συνολικότερο ταξίδι στη γαλλική μουσική μέσα από μια εκτεταμένη σειρά συναυλιών κατά τη διάρκεια του 2018.

Διαβάστε Περισσότερα

Οι Δούλες του Jean Genet

les-bonnes22.02-01.04.2018 | Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν

«Οι δυο δούλες είναι εδώ – οι αφοσιωμένες υπηρέτριες... Δεν σας φοβόμαστε πια… Αυτή τη φορά θα φτάσουμε μέχρι το τέλος...»

Έχουν περάσει πενήντα ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση αυτού του έργου στο Θέατρο Τέχνης (σκηνοθεσία Δ. Χατζημάρκος, μετάφραση Ο. Ελύτης, 1968). Φέτος, οι Δούλες ξαναστήνουν το άγριο, απελπισμένο αλλά και τρυφερό παιχνίδι τους. Ένα σκληρό και ταυτόχρονα ποιητικό έργο για την εξουσία, την καταπιεσμένη οργή, τη βία αλλά και τη βαθιά ανάγκη του ανθρώπου να ονειρεύεται ότι μπορεί να ξεφύγει από αυτό που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «μοίρα».

Διαβάστε Περισσότερα

Μαραθώνιοι ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία 2018

Marathons2018Στις 17 Μαρτίου 2018 στις 11.00 πμ | Σε όλη την Ελλάδα …

Μετά την επιτυχία των προηγούμενων ετών, οι γαλλόφωνοι της Ελλάδας διοργανώνουν και φέτος με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Γαλλοφωνίας τους «Μαραθώνιους ανάγνωσης για την Γαλλοφωνία», στις 17 Μαρτίου 2018, σε διάφορες πόλεις και νησιά της Ελλάδας.

Μία «αλυσίδα» εκδηλώσεων ανάγνωσης έργων γαλλόφωνων συγγραφέων ή μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων στα Γαλλικά, θα καλύψει, στο μέτρο του δυνατού, το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Περισσότερες πληροφορίες: marathons2018.blogspot.gr

Γεωμετρίες

GeometriesLocus Athens

27.03-15.06.2018 | Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Έχετε αντικρίσει τους απέραντους κήπους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών; Υπάρχει θέση για τη σύγχρονη τέχνη σε ένα πανεπιστήμιο; Έχετε ποτέ φανταστεί την Αθήνα κατάφυτη;

Η Locus Athens επιδιώκει να επανασυστήσει στο κοινό της πόλης ένα από τα πρώτα ελληνικά πανεπιστήμια ως ένα επίκαιρο και συναρπαστικό αστικό τοπόσημο.

Διαβάστε Περισσότερα

«Make Our Planet Great Again», προκήρυξη 4 προγραμμάτων υποτροφιών

planetΗ πρωτοβουλία «Make Our Planet Great Again», η οποία ανακοινώθηκε στις 2 Ιουνίου 2017 από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, εισέρχεται σε 2η φάση: μετά από υποτροφίες μεγάλης διάρκειας για διεθνείς ερευνητές υψηλού επιπέδου, 4 νέα προγράμματα υποτροφιών, που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών και το Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας της Γαλλίας, προορίζονται σε φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδακτορικούς και ερευνητές από όλο τον κόσμο.

Διαβάστε Περισσότερα

Oι διδακτορικές σπουδές

RVCF_2018Κύκλος | Τα rendez-vous Campus France

29.03.2018, 17.00΄| Αίθουσα Gisèle Vivier - IFG

Παρουσίαση του διδακτορικού κύκλου σπουδών | Αναζήτηση της Διδακτορικής Σχολής

Οι διάφορες πηγές χρηματοδότησης των διδακτορικών σπουδών

Το πανεπιστήμιο, ως ο κατεξοχήν χώρος παροχής θεμελιώδους εκπαίδευσης και έρευνας, προσφέρει μια εκπαίδευση που συμβαδίζει διαρκώς με την εξέλιξη της γνώσης και της τεχνολογίας. Αυτό πιστοποιείται και από τις διεθνείς διακρίσεις, τα μετάλλια Fields και τα βραβεία Nobel που έχουν απονεμηθεί σε ερευνητές από εργαστήρια που συνδέονται με τα πανεπιστήμια.

Διαβάστε Περισσότερα

Comicdom Con Athens 2018

comicdom_2018Φεστιβάλ comics - Η μεγάλη γιορτή της ένατης τέχνης

20-22.04.2018 | Eλληνοαμερικανική ‘Ενωση & IFG

Από το 2006 το διεθνές φεστιβάλ comics Comicdom Con Athens συνδιοργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Comicdom Press και την Ελληνοαμερικανική Ένωση, ενώ το 2015 στους διοργανωτές προστέθηκε και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Στις δραστηριότητες της Comicdom Press, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η δανειστική βιβλιοθήκη κόμικς Athens Comics Library, εκπαιδευτικά σεμινάρια και ο ομώνυμος εκδοτικός οίκος.

Διαβάστε Περισσότερα

Διεθνείς Ειδικευμένοι Κύκλοι Σπουδών στη Δημόσια Διοίκηση (CISAP 2018)

enaΕθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας (ΕΝΑ) – Παρίσι

Oι ειδικευμένοι κύκλοι σπουδών στη δημόσια διοίκηση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας (ΕΝΑ), διάρκειας που κυμαίνεται από μερικές μέρες έως τέσσερις εβδομάδες, προσφέρουν μια εντατική επαγγελματική τελειοποίηση πάνω σ’ ένα συγκεκριμένο θέμα. Γλώσσα εργασίας είναι τα γαλλικά και τα μαθήματα διεξάγονται στο Παρίσι. Κάθε χρόνο, ορισμένα σεμινάρια πραγματοποιούνται και στα αγγλικά.

Διαβάστε Περισσότερα